Feb 22, 2017

Vanhenemisen ja rappeutumisen hidastaminen

HAKEMISTO
Puu rappiolla. Oletko tosikko vai huumorintajuinen?

VIHJE: Voit analysoida, mallintaa, suunnitella ja optimoida ravitsemuksesi harrastuksena 10 vuoden aikana kehittämälläni ohjelmalla.  Voit mennä NutrOpt3-ohjelman esittelysivuille: https://www.ongelmienratkaisu.fi/fin/ravitsemuksen-optimointi/.

 

Vanhenemiseen liittyviä anatomisia ja toiminnallisia muutoksia

Ruumiinrakenne: Lyhentyminen, painon lasku, rasvoittuminen, lihasten surkastuminen.
Hermosto: Aivokudoksen vähentyminen, säätelyjärjestelmien vaimentuminen, psykomotoriset muutokset, muistihäiriöiden yleistyminen.
Iho: Ryppyyntyminen ja ihon ohentuminen, hikirauhasten kato.
Verisuonisto: Verisuonten seinämämuutokset, virtausvastuksen nousu, sydämen läppien kalkkeutuminen, säätelyjärjestelmien heikentyminen.
Keuhkot: Kimmoisuuden vähentyminen, pinta-alan pienentyminen, puhdistumismekanismien heikentyminen, yskäheijasteen vaimentuminen.
Munuaiset: Verenvirtauksen heikentyminen, erittävien yksiköiden vähentyminen, säätelyjärjestelmien vaimentuminen.
Ruuansulatuselimet: Syljen erityksen vähentyminen, makunystyröiden kato, mahalaukun hapon erityksen vähentyminen, suolen toiminnan vaimentuminen.
Aistit: Näön heikentyminen: näkötarkkuus, silmät, hämäränäkö, syvyysnäkö, värien erotuskyky,
akkomodaatiokyvyn vähentyminen, pupillan koon pienentyminen, "Arcus senilis", harmaa- ja viherkaihin yleistyminen. Sisäkorvan degeneroituminen: korkeiden äänien erotuskyvyn heikentyminen,
kuuloluiden toiminnan häiriöt, tasapainoelinten toimintahäiriöt.
Immuunijärjestelmä: Heikentynyt puolustuskyky, infektiot ja pahanlaatuiset kasvaimet yleistyvät,
elimistö muodostaa vasta-aineita itseään vastaan.

Vanhuksien ravitsemustilan heikkenemisen seurauksia

  • sairastuvuuden lisääntyminen
  • vastustuskyvyn heikkeneminen
  • tulehduskierre
  • lihaskadon kiihtyminen ja väsyminen
  • toiminnanrajoitukset ja toimintakyvyn heikkeneminen
  • kehon hallinnan heikkeneminen, kaatumiset ja murtumat
  • heikentynyt hengityslihasten käyttö, vaikeus hengittää ja yskiä
  • heikentynyt lämmönsäätely, jolloin paleleminen lisääntyy
  • apatia, depressio ja itsensä laiminlyönti
  • lisääntynyt terveyspalveluiden käyttö


Seuraavana ohjeita vanhenemisen ja rappeutumisen hidastamiseen


Suomennos, muokkaus ja tiivistely : Veikko Pyhtilä, Lahti, Finland, 2011
Lähde: Life-Extension-Express.pdf, Kekich David A., www.maxlife.org, Maximum Life Foundation, 2009. Lisäksi täydennyksiä muista lähteistä.


TURVALLISUUSVAROITUS!
Nämä ohjeet antavat vihjeitä vanhenemista ja rappeutumista vastaan nykysuuntauksien valossa, niitä ei ole tarkoitettu lääketieteellisiksi ohjeiksi. Sairaustapauksissa ota yhteyttä lääkäriin aloittaessasi uutta ruokavalio-, liikunta- lisäravinne- tai terveydenhoito-ohjelmaa.

Vanheneminen

Vanheneminen on yksi terveyshaaste meille kaikille, että voisimme elää paremmin ja energisemmin, nuorekkaina ja tuotteliaina. Ongelmana on tietojen paljous ja jopa terveysintoilijoilta jää huomaamatta tärkeitä näkökohtia, kuinka varsin yksinkertaisilla toimenpiteillä on ruumiin ennenaikaista rappeutumista estävät seuraukset. Vasta 100 vuotta sitten keskimääräinen elinikä oli Yhdysvalloissa noin 47 vuotta, nykyisin se on noin 80. Elämä oli ennen vanhaan kovempaa, ihmiset tekivät yötä aamuvarhaisesta iltamyöhään pysyäkseen hengissä ja keskimääräinen elinikä on ollut vain 37 vuottakin. Täten vanheneminen on ollut kuolettavampi kuin mikään myrkky, sairaus, vamma tai sota, siihen kuolee maailmassa päivittäin noin 100 000.

Voit sanoa, en halua elää hyvin vanhaksi, mikä on ymmärrettävää koska vanhuksena ollaan raihnaisia ja sairaita ellei onnistuta nuorennushoidoissa. Vaikka et haluaisikaan tässä elämässä elää ikuisesti, niin varmaan haluat elää terveenä tai vaivoista lievitettynä sen ajan minkä elät ja säilyttää omatoimisuutesi mahdollisimman pitkään joutumatta hoitokotiin. Vanhuksilla ja eläkkeelle siirtyvillä voi olla arvokas pääoma kokemuksia, tietoja, taitoja ja elämänviisautta nuoremmille siirrettäväksi. Ajanlaskun mukainen ikäsi ei ole sama kuin biologinen ikäsi, joka määräytyy vain 25-35 % perintötekijöistä. Joku saattaa olla 65-vuotias ja verenpaine voi olla kuin 35-45-vuotiaalla, samoin kolesterolitasot, verikoetulokset, kehon rasva, ihon kimmoisuus, hengitystoiminnot, neurologinen kunto, reagointiaika, muisti, jäntevyys kävellessä ja seistessä ilman sauvaa, nivelien kunto, vastustuskyky ja jaksaminen. Syinä niihin voivat olla hyvä ravitsemus, sopivat lisäravinteet ja säännöllinen liikunta ja muut jäljempänä esitettävät asiat.

Uutta lääketieteellistä, biologista yms. tutkittua ja kokemusperäistä tietoa ja keinoja tulee kiihtyvällä vauhdilla ja niiden kustannukset halpenevat, mitkä antavat mahdollisuuksia hidastaa vanhenemista, kehon rappeutumista tai lievittää niihin liittyviä oireita. Supertietokoneet, bioinformatiikka, systeemibiologia, biotekniikka, nanoteknologia ym. tieteen alat kehittyvät ja mm. bioteknisen tietämyksen määrä kaksinkertaistuu arviolta joka kolmas vuosi. Geenisiruilla voidaan tehdä tuntien, jopa minuuttien sisällä kudostutkimuksia, jotka eläinkokeilla ovat vieneet vuosia. Arviolta 25 000 geeniä jokaisessa solussamme ovat kuin tietokoneohjelmia, joita nykyisin mallinnetaan. Ja on olemassa jo uusia välineitä, joilla voidaan ohjelmoida geenejä, esim. insuliinireseptorigeeni on käännetty pois päältä hiiriltä. Tällöin hiiret ovat voineet syödä kaikkea haluamaansa ja kuitenkin ovat pysyneet hoikkina ja saaneet terveysedut siitä. Nämä koehiiret eivät saaneet sydänsairautta tai diabetesta ja elivät 20 % pidempään. Ihmisyksilön koko genomisto voidaan sekvensoida 15 minuutissa alle 1000:lla dollarilla vuonna 2013 (Pacific Biosciencen arvio). Lääkärit voivat ennustaa sairauden ennekuin se puhkeaa. Lääke- ja biotekniikkayritykset voivat tehdä täsmällisemmin ja paremmin toimivia lääkkeitä, samoin kuin ruokavalio voidaan suunnitella yksilökohtaisemmin.

Seuraavana on 7 yhdessä vaikuttavaa varsin yksinkertaista askelta, kokonaisuus vaikuttaa enemmän kuin yksittäinen tekijä. Vähän aikaa uhrattuna nyt antaa ylimääräistä aikaa tulevaisuudessa:
  1. Ruokavalio
  2. Liikunta ja aktiivisuus
  3. Ravintolisät
  4. Vanhenemista hidastava lääketiede
  5. Elämäntyyli
  6. Stressin hallinta
  7. Asenteet

Voit ajatella, että vointisi on nyt hyvä etkä tarvitse terveysvihjeitä ja jatkat huonoja tottumuksia, jotka hiljaisesti pinnan alla kasaavat riskiä saada yllättäen esim. sydänkohtaus, aivoinfarkti tai vähitellen alkava diabetes tai syöpä, jolloin voi olla myöhäistä muuttaa tapojaan. Esim. syöpä voi kasvaa 15 vuotta ennekuin oireet ilmaantuvat. On helpompaa ja halvempaa ennalta ehkäistä sairastumista kuin hoitaa jo sairastuneena tilaansa.

Vanheneminen alkaa jo noin 25-vuotiaana naisilla ja 28-vuotiaana miehillä ja jopa aikaisemmin.
Neljä yleisintä kuolinsyytä, jotka ovat suoraan yhteydessä vanhenemiseen: 1. sydänsairaudet 2. syöpä 3. aivoverenkiertosairaudet 4. krooniset hengityselimistösairaudet.
Syöpä aiheutuu fyysisistä, kemiallisista ja viruksien aiheuttamista vaurioista solun DNA:han, joka puolestaan oikosulkee solun kyvyn hallita omaa kasvuaan. Muodostuu hillittömästi lisääntyviä soluja, jotka ryöstävät resursseja muulta elimistöltä. On arvioitu että 80% syövistä on ennaltaehkäistävissä (The National Cancer Institute, USA). Tarkkailemalla mitä syöt, juot ja hengität, mitä säteilyä saat, mille kemikaaleille altistut, vähennät ratkaisevasti DNA-vaurioita, joita kasaantuu elämäsi aikana. Ihmisen elimistö on erittäin monimutkainen koneisto, joka voi korjata itsensä vaurioituessaan, mutta korjausjärjestelmät alkavat pettää kun vanhenemme. DNA:n mutaatiot aiheuttavat syövän lisäksi muita toimintahäiriöitä. Muut solut, mukaan lukien kantasolut voivat ottaa viallisten solujen paikan, mutta se on rajoitettu niiden lukumäärään ja ne myös vähenevät ja loppuvat ikääntymisessä. Tällöin geenien viestitykset muuttuvat, haitallisia proteiineja kasaantuu, mm. lipofuskiini ”ikäpigmentti”, jotka eivät erity pois tehokkaasti solusta ja kehosta. Samoin hapettumisvaurioita tulee solukalvoihin, mitokondriaan, DNA:han, entsyymeihin ja muihin proteiineihin ja pitkäikäisiin molekyyleihin jne.
Yksi yleisimmistä vaurioista soluihin aiheutuu vapaista radikaaleista, jotka ovat hyvin reaktiivisia parittomalla vapaalla elektronilla olevia happimolekyylejä, jotka aiheuttavat hapettumisvaurioita ja oksidatiivistä stressiä. Niitä muodostuu solun energian kehityksessä, mitokondrioissa (”solujen voimalaitoksissa”) aineenvaihdunnan loppupäässä. Mitokondrioissa on useita antioksidanttijärjestelmiä (hapettumista vastaan toimivia), jotka siivoavat tai tekevät radikaaleista vähemmän reagoivia. Kun vanhenemme, stressaannumme tai olemme äärimmilleen rasitetut, nämä järjestelmät eivät aina voi tehdä riittävästi vapaiden radikaalien siivousta, jolloin vapaat radikaalit pääsevät tekemään tuhoa. Immuunijärjestelmä myös vapauttaa vapaita radikaaleja tuhotakseen haitallisia mikrobeja, sen vuoksi tulehdus voi tehdä enemmän harmia kuin hyvää, koska se voi hävittää kehon omia soluja tunkeutujien lisäksi. Tulehdus on puolustusreaktio infektioille, myrkyille ja vammoille, iho turpoaa ja ruumiin sisällä on tulehduksia. Vähentämällä tulehduksia vähentää mahdollisuuksia sydänsairauksiin, syöpään, Alzheimeriin, nivelsairauksiin ja diabetekseen. Tulehdus on yhteydessä myös korkeisiin happotasoihin. Jos DNA reagoi jonkin happiradikaalin kanssa, se voi aiheuttaa geenien päälle ja pois -kytkeytymisiä tai geenien tuhoutumista. Jos se osuu elintärkeisiin geeneihin, seurauksena voi olla syöpäsolu.
Vapaat radikaalit aiheuttavat myös vääriä epätavallisia kytkentöjä molekyylien välillä. Merkittäviä väärin kytkettyjä molekyylejä ovat matalan tiheyden lipoproteiinit (LDL, ”paha” kolesteroli), jolloin ne hapettuvat ja kasaantuvat verisuonien sisälle ja muihin elintärkeisiin paikkoihin. Tällöin niistä tulee hyödyttömiä ja muodostavat verisuoniin tukkeutumia, joita on mm. Alzheimer-potilaan aivoissa. Kolesteroli itsessään ei ole paha, mutta sen hapettuminen. Tarkkaile kuitenkin kolesterolitasojasi, erittäin korkeat tasot osoittavat, että elimistösi ei ole tasapainossa.
Glykaatio on toinen mahdollinen syy tukkeumille, plakille, jos veren glukoosi- (sokeri-) ja valkuaisainemolekyylit kietoutuvat toisiinsa, josta seurauksena on epämuodostuneita tai toimimattomia molekyylejä. Sitä voi tapahtua iholla ja sisäisesti. Lopputuloksena vapaiden radikaalien tuhoista ovat niveltulehdus, ihon rypyt, kaihi, sokeus, sydänsairauden riski, syöpä, infarktit ja diabetes.
Voimme vähentää vapaiden radikaalien tuhoa ruokavaliolla, jossa on paljon antioksidantteja ja vähän kaloreita, liikunnalla ja myös lisäravinteilla. Tällöin mitokondrioiden (”solun voimalaitosten”) ei tarvitse työskennellä niin kovasti ja verenkierrossa on vähemmän vapaata glukoosia. Liikunta antaa suuremman antioksidanttipotentiaalin ja poistaa paremmin jäteaineita elimistöstäsi. Lisäravinteista voi saada antioksidanttilisää, ellei syö runsaasti ja monipuolisesti paljon antioksidanttiravinteita sisältäviä ruokia mm. hedelmiä, marjoja jne.
Tupakointi, alkoholi, myrkyt, ilman ja veden saasteet aiheuttavat myös suurta vahinkoa elimistösi biomolekyyleille, tosin elimistöllä on vielä toimiessaan kunnolla hämmästyttävä kyky korjata vahinkoja.

Soluissa on ”tikittäviä aikakelloja” telomeereja, jotka lyhetessään ihmisen vanhentuessa voivat sammuttaa joitakin elimistösi järjestelmiä. Jos korjausjärjestelmä tai aineenvaihdunnan säätely poistuu toiminasta, sillä on voimakkaat vaikutukset, esim. jos umpirauhasjärjestelmä, joka säätelee hormonien (viestimolekyylien) vapautusta tai immuunijärjestelmä vaimenee.
Lisäksi on elimiä ja niveliä, jotka vauriotuessaan eivät korjaudu riittävän hyvin.
Vanhenemisen ongelmia ja niiden torjuntaa ei täysin vielä tunneta. Yleisin teoria on, että vanheneminen on seurausta kasaantuvista myrkkyjen, vapaiden radikaalien, DNA:ta vahingoittavan säteilyn, sairauksien ja stressin seurausta. On esitetty teoria, että tietyt geneettiset ohjeet ajavat vanhenemisprosessia eteenpäin (tutkijat, Stanford University Medical School).
Geenit selittävät 25-35 % vanhenemisnopeudestamme. Määrä millä hajottava aineenvaihdunta ylittää rakentavan aineenvaihdunnan mittaa vanhenemisnopeuden, katso kirjasta ”The Metabolic Plan”, Stephen Cherniske.

Aikuisten kantasoluterapiassa käytetään yksilön omia hyvälaatuisia kantasoluja lisämäärä vaurioituneeseen tai ikääntyneeseen kudokseen, jolloin ne voivat (mahdollisesti tulevaisuudessa) täydellisesti uudistaa kudoksen. Kudos voi olla sydän, iho, sisäkorva, keuhko, luu tai mikä tahansa.
Geenejä on verrattu pitkäikäisten ja lyhytikäisten kärpästen välillä ja on löydetty 400 vanhenemiseen liittyvää olevaa geeniä. Oletetaan että noin 73% näistä geeneistä on myös ihmisillä. On kehitteillä lääkkeitä ja lisäravinteita, joilla voidaan vaikuttaa näihin vanhenemisen geeneihin.
Eräällä biotekniikkayrityksellä on lisenssi isoihin monimutkaisiin luonnontilaisiin biomolekyyleihin (DNA, RNA ja proteiinit), joilla hoidetaan ja estetään sairauksia solutasolla. Ensimmäiset sovellukset, joita he tavoittelevat, ovat terapia vanhenemista vastaan, syöpäterapia, rokotteet ja hoito infektioihin.
Kehitteillä on nanoteknologiaa, jossa nanoagentit pidentävät ja korjaavat telomeereja eliöissä.
Nanobotit (nanokojeet), verisolujen kokoiset, menevät kehon sisään, esim. aivoihin ja tekevät terapeuttisia toimintoja. 2020-luku saattaa olla nanoteknologian kulta-aikaa.
Uudessa RNA-häirintä teknologissa laitetaan RNA-palasia solun sisään kuten lääke estämään valittuja geenejä. Se voi kytkeä päälle ja pois jonkin viesti-RNA:n ilmentävän geenin. Kun rasvainsuliinireseptori pantiin pois päätä hiirellä, niin hiiri söi kuin hevonen ja säilyi kuitenkin hoikkana, ei saanut diabetesta eikä sydänsairautta ja eli 20% pidempään. Hiiret saivat hyödyn kalorirajoituksesta ilman syönnin säätelyä. Nykyisin voidaan lukea biologinen ohjelmakoodi ja tulevaisuudessa mahdollisesti geeniohjelmoinnilla korjata tai parantaa genomiamme.

Odotettavissa olevaa elinikää lyhentävät: Paikallaan istuva elämäntyyli 44 %, korkea verenpaine 36 %, lihavuus 26 %, tupakointi 22 %, kolme edellistä yhdessä vielä 14 % ja neljä edellistä yhdessä vielä 4 %.

Esim. noin neljäsosalla amerikkalaisista on hiljainen tappaja, jonkin asteinen sydänverisuonitauti. Jos olet yli 50 vuotta, on mahdollista, että olet yksi niistä. Et voi juuri nyt tietää kuinka terve olet perustelemalla miltä tuntuu. Voit tuntea tänään itsesi terveeksi ja olla kuollut huomenna.
Aloita kiinnittämällä huomiota ruokavalioon ja liikuntaan. Passiiviset henkilöt kuolevat kaksi kertaa todennäköisemmin sydänsairauteen kuin aktiiviset henkilöt.
Syöpä etsii heikoimmat solut ruumiissasi ja hiljaisesti kasvaa täydeksi syöväksi. Solut voivat heikentyä stressillä, myrkyillä, huonolla ruokavaliolla, vitamiinien ja säännöllisen liikunnan puutteesta. Ruokavalio on ratkaiseva, koska suurin osa kemikaaleista, joille sisäelimet altistuvat, tulevat ruoastasi. Vahvin ase vanhenemiseen on terveellinen ruokavalio.

Askel 1, Ruokavalio

Noin 10 000 vuotta sitten ihminen luopui metsästäjä-keräilijä ruokavaliosta, jossa oli 70 % tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, ja alkoi kasvattaa ruokaa ja luopui laajoista valikoimista raakaa ruokaa. Ihminen alkoi keittää ja prosessoida ruokaa, keittäminen tuhoaa useita elintärkeitä ravinteita ja liika kypsentäminen voi muodostaa karsinogeeneja (syövän aiheuttaja-aineita).
Ruoan elinvoima ja biosähköinen energiakenttä muuttuu ja vähenee keitettäessä, se on graafisesti osoitettu (Kirlian valokuva). Kuitujen luutamainen ja magneettinen suolistoa puhdistava ominaisuus rikkoutuu kypsennyksessä pehmeäksi ja passiiviseksi aineeksi.
Vitamiinit, mineraalit ja aminohapot vähenevät, tuhoutuvat ja muuttuvat, mihin vaikuttaa kypsennyslämpötila, -tapa ja -aika. Esim. jos keität parsakaalta mikroaaltouunissa vähän veden kanssa, se voi menettää 97 % antioksidanttieduista. Jos höyrytät parsakaalta se voi menettää 11 % ravinteistaan. 50 % proteeneista juoksettuu keitettäessä. Ravinteet muuttuvat synergisestä koostumuksesta. Keittäminen muodostaa hyödyttömiä jäteaineita, millä voi olla kasaantuva, tukkiva vaikutus kehossa ja se kuormittaa luonnollisia jätteiden ja myrkkyjen poistoprosesseja. Monet entsyymit, joilla on tärkeä merkitys optimaalisessa ruoansulatuksessa, tuhotuvat jo 47 asteessa. Jotkin ruoat sulavat helpommin ja 30-50 % nopeammin keittämättöminä, tosin monet vihannekset sulavat vaikeammin raakoina. Keitetyn ruoan syömisen jälkeen valkosolut ryntäävät ruoansulatuskanavaan jättäen samalla muun elimistön vähemmän suojelluksi. Immuunijärjestelmän näkökulmasta ruumiiseen hyökkää vieraita myrkkyjä, kun syödään kypsennettyä ruokaa.
Ihmiset, jotka tukeutuvat raakaan (tuoreeseen) ruokaan usein tulevat biologisesti ja ulkomuodoltaan nuoremmiksi. MaxLife suosittelee, että nautit 30-50 % ruoasta kypsentämättömänä.
Yksilöt, joilla on huono ruoansulatus, eivät voi kylläkään käsitellä raakaa ruokaa tai papuja, jolloin ravinteiden runsaus ruoissa ei hyödytä, kun ne eivät sula ja imeydy. Raaoissa ruoissa on myös enemmän mikrobeja kuten kananpojissa, naudan- ja sianlihassa. Fytaatit tai antifaktorit viljassa ympäröivät mineraaleja tekemällä ne elimistölle saavuttamattomiksi. Sen vuoksi ehkä vilja on usein perinteisesti fermentoitu tai idätetty kuin syöty raakana tai jauhettu vain jauhoksi.
Monissa palkokasveissa erityisesti raa’oissa soijapavuissa yms. on trypsiinin ihibiittoria (estäjää), joka voi tukkia ruoansulatusentsyymejä. Huuhtele raaka ruoka perusteellisesti ennen syömistä, koska niissä voi olla taudinaiheuttajia. Raaka idätetty munuaispapu ja raparperi voivat olla myrkyllisiä. Vaikka keittäminen voi hävittää vitamiineja, se auttaa karotenoidien ym. ravinteiden imeytymiseen. Sen vuoksi suositellaan kypsennettyä ruokaa tuoreiden ruokien kera sopivissa suhteissa. Dr. Mercola’s Total Health Program, keittokirja kannattaisi lukea. Siinä on em. asiasta ja se auttaa sinua määrittelemään henkilökohtaisen metaboliatyyppisi, kuuntelemaan kehosi kieltä, hienosäätämään ruokavaliosi sopivissa rasva-proteiini-hiilihydraatti-suhteissa.
Yksi yleinen kypsennysneuvo on keittää matalissa lämpötiloissa, kevyesti höyrystää vihannekset, hämmentää paistettaessa ja keittää muna kuoretta.

Prosessoitu ruoka on taloudellisesti hyvin tuottoisaa ja miljardeja käytetään mainostamiseen ruokia, jotka ovat kaukana kokonaan luonnollisesta ruoasta. Tulos tästä on että amerikkalaiset ovat lihavampia kuin koskaan aikaisemmin historiansa aikana. Ruoka on kuin kaksiteräinen miekka, joko maksat siitä hinnan tai korjaat palkinnon. Kuinka myrkyllistä voi ruoka olla. Huono ruokavalio voi tehdä enemmän vahinkoa kuin tupakoiminen, joka tappaa jo yli puolet. Suosituimmat ruoat voivat olla kuin myrkkyä, mikä voi aiheuttaa mieleen juolahtamatonta kärsimystä ja ennenaikaisia kuolemia. Oletettavasti tarvitset ruokaa ylläpitämään, vahvistamaan ja antamaan energiaa elämääsi.
Vihaa kiihkeätä haluasi ja houkutuksia syödä epäterveellisesti ja ajattele palkitsevuutta mitä saat syödessäsi terveellisesti. Nuoret monesti ajautuvat huonoille ruokatottumuksille, monet heistä saavat todella diabetes 2:sen, vielä 20 vuotta sitten näin ei ollut. Mitä voimme tehdä sen eteen?

Kaloreiden rajoitus ja kuinka paljon. Yleisesti sanoen, mitä vähemmän syöt sitä terveempi tulet olemaan ja sitä pidempään elät. Syömällä yhdellä kerta liian paljon kaloreita ylikuormittaa verenkiertosi rasvoilla ja sokereilla pitkään aterian jälkeen. Se aiheuttaa vakavia hapettumis- ja tulehduksellisia vaurioita verisuonien sisäseinämiin. Tämä vain yhdestä ateriasta, kuvittele mitä kasaantuvat vauriot ylensyömisestä voivat pitkällä aikavälillä aiheuttaa. Ainoa menetelmä joka on pidentänyt ikää 15-30 % imettäväisillä on kalorien rajoitus 30 %, jota on käytetty hiirille ja rotille.
Okinawan alkuperäisväestö saa noin 40 % vähemmän kaloreita ruoastaan kuin amerikkalaiset ja elävät noin 7 % pidempään ja säilyttävät 75 % todennäköisemmin kognitiivisen kykynsä. Kun on rajoitettu kaloreiden saantia, sekä ihmisillä että eläimillä on todettu alhaisempi veren glukoositaso, kolesterolitaso ja verenpaine. Voit nauttia jalostetun sokerin mausta, tyydyttyneistä ja muunnelluista rasvoista, yksinkertaisista hiilihydraateista ja pitkälle prosessoiduista ruoista, mutta elimistösi on suunniteltu aivan toisenlaisiin. Okei, sanommeko että rajoitamme kaloreiden määrää 30%, ei välttämättä. Jos olet yli 70-vuotias ja menetät painoasi (ellet ole ylipainoinen) älä vähennä kaloreita, koska vanhemmassa iässä ruoka imeytyy huonommin. Voit lukea kalorin rajoituksesta tohtori Roy Walfordin kirjasta ”The Anti-Aging Plan”. Käytännöllisyyden vuoksi voit pienentää annoksia ja vähentää sokeripitoisten ruokien ja juomien käyttöä. Sinun tulee syödä ruokia jotka ovat vähäkalorisia, mutta tiheitä välttämättömistä vitamiineista, mineraaleista ja muista ravinteista.

Hiilihydraatteja ovat sokerit, monimutkaiset hiilihydraatit ja kuidut. Yksinkertaisesti, sisältääkö hiilihydraattipitoinen ruoka kuituja vai ei, kuitupitoiset ovat hyväksi, ei kuitupitoiset pahasta.
Elimistösi pilkkoo sokerit yksinkertaisemmaksi glukoosiksi, että se voi käyttää niitä polttoaineena. Ylimääräinen glukoosi varastoituu glykogeeninä, josta veren glukoositason mennessä liian alhaiseksi keho muodostaa glukoosia. Kun kaikki glykogeeni tulee käytetyksi, alkaa lihaskudoksen pilkkominen, että saadaan riittävästi glukoosia. Kaksi pääasiallista hormonia säätelevät tätä prosessia ovat insuliini ja glukagoni. Kun veressä on liikaa glukoosia insuliini viestittää varastoimaan liian glukoosin. Glukagonilla on päinvastainen tehtävä, se viestittää lihaksia ja maksaa muuntamaan glykogeenia takaisin glukoosiksi verenkiertoon. Diabeetikoilla on epänormaalin korkea veren glukoositaso. Korkea yksinkertaisten hiilihydraattien sisältämä ruoka on osoittautunut olevan osatekijä sydänsairauksiin, syöpiin, diabetekseen ja suureen joukkoon muita terveysongelmia. Jos olet alhaisella hiilihydraattiruokavaliolla, esim. karppaat, pidä huoli siitä että saat vähintään 30 g korkealaatuisia kuituja päivittäin.
Glykeeminen indeksi on mitta kuinka paljon ruoat kohottavat veren sokeritasoja. Yksinkertaisilla sokereilla se on korkea, mitkä laukaisevat ajan kuluessa diabeteksen ja lisäävät ruumiisi rasvavarastoja. Pitkäketjuisilla, monimutkaisilla hiilihydraateilla on alhainen glykeeminen indeksi, koska ne vähän kerrassaan, asteittain kohottavat veren glukoositasoja. Vähentääksesi diabeteksen ja liikalihavuuden riskiä, syö alhaisen glykeemisen indeksin ruokia kuten kokojyväviljaa, varsinkin ohraa, pähkinöitä, siemeniä, papuja, herneitä, hedelmiä ja tärkkelyksettömiä vihanneksia. Pidättäydy korkean glykeemisen indeksin ruoista kuten sokerista, valkoisesta leivästä, pullasta, leivoksista, makeisista, sokeroiduista juomista, hilloista, liioista perunoista ja valkoisesta riisistä. Myös ruoan määrä vaikuttaa veren glukoositasoon ja insuliinivasteeseen. Ruoan glykeeminen kuorma lasketaan kertomalla glykeeminen indeksi hiilihydraattien määrällä grammoissa ruoassa ja jakamalla tulos 100:lla. Kehosi insuliinivasteeseen vaikuttaa enemmän glykeeminen kuorma kuin indeksi. Voi katsoa tarkemmin glykeemistä indeksiä GI-tietokannasta www.glycemicindex.com
Seuraavana taulukko (Lähde: Jane Higdon, Ph.D., Linus Pauling Institute, Oregon State University)
Ruoka GI Glukoosi=100 Annoskoko, josta Hiilihydraatteja g Glykeeminen kuorma
Taatelit, kuivatut 103 57 g 40 42
Maissihiutaleet 81 2,4 dl 26 21
Limapavut 78 28 g 28 22
Riisikakut 78 3 kpl 21 17
Punaiset perunat, paistetut 76 1 keskikokoinen 20 23
Munkki 76 1 keskikokoinen 23 17
Vihreät herneet 75 2,4 dl 22 6
Sooda”-keksit 74 4 kpl 17 12
Valkoinen leipä 73 1 iso viipale 14 10
Tavallinen sokeri, sakkaroosi 68 2 teelusikallista 10 7
Pannukakku 67 15 cm halkaisija 58 39
Valkoinen riisi, keitetty 64 2,4 dl 36 23
Ruskea riisi, keitetty 55 2,4 dl 33 18
Porkkanat 47 2,4 dl 12 4
Spagetti, valkoinen, keitetty 10-15 min 44 2,4 dl 40 18
Appelsiini, tuore 42 1 keskikokoinen 11 5
Ruisleipä 41 1 iso viipale 12 5
Spagetti, valkoinen, keitetty 5 min 38 2,4 dl 40 15
Päärynä, tuore 38 1 keskikokoinen 11 4
Omena, tuore 38 1 keskikokoinen 15 6
Täysjyvähiutaleet 38 2,4 dl 23 9
Spagetti, täysjyvävehnä, keitetty 37 2,4 dl 37 14
Kuorittu maito 32 227 g 13 4
Linssit 29 2,4 dl 18 5
Munuaispavut, kuivatut, keitetyt 28 2,4 dl 25 7
Helmiohra, keitetty 25 2,4 dl 42 11
Cashew-pähkinät 22 28 g 9 2
Maapähkinät 14 28 g 6 1

 

Glykeemisen indeksin ja kuorman soveltaminen

Vekko J. Pyhtilä, 2016

GI, Glykeeminen indeksi kertoo, miten nopeasti hiilihydraatit imeytyvät vereen.
Ruoan GI:iin vaikuttaa kolme tekijää: nopeus, jolla hiilihydraatit imeytyvät ruuansulatuksessa, nopeus jolla imeytyneet hiilihydraatit muunnetaan glukoosiksi ja nopeus, jolla elimistön solut hyödyntävät veren glukoosia.

GI alle 40: erittäin matala
GI 40-70: matala
GI 70-90: keskikorkea
GI 90-110: korkea
GI yli 110: erittäin korkea

GK, Glykeeminen kuorma kertoo, missä määrin ruoka vaikuttaa verensokeriin.
Glykemiakuorma lasketaan seuraavasti: GI x imeytyvän hiilihydraatin määrä / 100.
Aterian glykemiakuormaa määritettäessä lasketaan yhteen sen sisältämien ruoka-aineiden GK-arvot.

Mitä alhaisempi GK-arvo, sitä kevyempi glykeeminen kuorma ja sitä vakaampana verensokeri pysyy.
GK 0–10: Syö huoletta.
GK 11–19: Nauti yhdessä proteiinien kanssa, niin glykeeminen kuorma alenee.
GK yli 20: Nauti vain harkiten.

Energia/Kcal: Mikäli saat enemmän energiaa kuin kulutat, painosi nousee vaikka ruuan GI- ja GK-arvot olisivatkin kohdallaan.
Proteiini: Proteiinit tasapainottavat verensokeria. 50 g on sopiva päiväannos. Nopeidenkin hiilihydraattien imeytymistä voi hidastaa nauttimalla niitä yhdessä proteiinien kanssa.
Rasva: Painoa hallitessakin tulisi nauttia vähintään 20 g terveellistä rasvaa päivässä. Mikäli olet jo tavoitepainossasi, rasvan saantisi voi olla jopa 60 g päivässä.
Hiilihydraatit: Hiilihydraattitarve on noin 200 g vuorokaudessa. Vakava hiilihydraattivaje voi vaikuttaa jopa aivojen toimintaan.

Joidenkin mielestä GI:n avulla voi vaikuttaa merkittävästi painoon ja terveyteen, he viittaavat tutkimustuloksiin, joiden mukaan jatkuvasti koholla oleva verensokeri näyttäisi altistavan sydän- ja verisuonitaudeille, aikuisiän diabetekselle ja metaboliselle oireyhtymälle – painonnoususta puhumattakaan. Myös veren sokerin tasaisuus hidastaa vanhenemista joidenkin käsitysten mukaan.
Alhaisemman GI:n ruoka-aineet ovat yleensä runsaskuituisempia ja niissä on enemmän suojaravinteita kuin usein pitkälle jalostetuissa niin sanotuissa nopeissa hiilihydraateissa. Matalan GI:n hiilihydraatit ovat siis juuri niitä terveellisiä ruokia, joita vallitsevat ravintosuosituksetkin kehottavat nauttimaan.

Glykeemisen indeksin tarkkailu on tarpeen ennen kaikkea diabetesta sairastaville ja henkilöille, joiden sokerinsietokyky on heikentynyt. Hiilihydraattien sijaan pitäisi kiinnittää huomio nautittujen rasvojen laatuun ja ennen kaikkea kokonaisenergiankulutukseen. Fyysisesti aktiivisessa toiminnassa pyritään jopa suosimaan korkean glykeemisen indeksin ruokia parhaan suorituskyvyn vuoksi.

Glykeemistä indeksiä on melko vaikea luotettavasti soveltaa käytäntöön, etenkin jos pyrkii laskemaan täsmällisiä glykemiakuormia. Ruoka-aineiden GI-arvot vaihtelevat hieman taulukosta toiseen. Joidenkin ruokien, esimerkiksi banaanin, kypsyysaste vaikuttaa arvoihin niin paljon, ettei täsmällistä GI-lukua ole mahdollista antaa. Myös ruoan kuumennus vaikuttaa. Esimerkiksi raa’an porkkanan GI on keskiluokkaa, mutta keitetyn on korkea. Yhtä aikaa nautittujen ruoka-aineiden glykemiavaikutus ei myöskään ole osiensa summa, vaan jotkut ruoat hidastavat toisten imeytymistä.

Hiilihydraattien imeytymisnopeuteen vaikuttavat monet tekijät: Ruoan muut ravintoaineet, sen rakenne, koostumus ja sen sisältämät entsyymien toimintaan vaikuttavat aineet. Liukoiset ravintokuidut, rasvat ja proteiinit hidastavat ruoan siirtymistä mahalaukusta ohutsuoleen ja ruoan liikettä ohutsuolessa. Ruoan kypsennys, jauhaminen ja hienonnus taas yleensä nopeuttavat ruoansulatusta ja helpottavat tärkkelystä pilkkovien entsyymien toimintaa. Pastan alhainen glykemiaindeksi johtuu sen sisältämien proteiinien muodostamasta tärkkelystä entsyymeiltä suojaavasta rakenteesta. Myös ruoassa olevat hapot, kuten nostatetun hapanleivän maitohappo, hidastavat entsyymeitä. Myös tärkkelyksen kemiallinen rakenne vaikuttaa sen hajoamiseen ja imeytymiseen: Ohran ja kasvisten tärkkelys hajoaa hitaammin kuin vehnän tai perunoiden tärkkelys.

Imeytyneiden sokereiden kemiallinen rakenne vaikuttaa miten elimistö pystyy hyödyntämään niitä. Elimistö voi hyödyntää suoraan vain glukoosia ja maksan täytyy muuttaa muut imeytyneet sokerit kuten hedelmäsokeri eli fruktoosi glukoosiksi. Tästä syystä esimerkiksi glukoosista ja fruktoosista koostuvan tavallisen ruokosokerin (sakkaroosi) glykemiaindeksi on suhteellisen matala.

Jotkin ruoka-aineet voivat myös vaikuttaa veren sokerin hyödyntämistä ohjaavan hormonin, insuliinin, eritykseen tai sen vaikutukseen. Esimerkiksi maidon proteiinit kiihdyttävät insuliinituotantoa ja maitoa tai maitoheraa sisältävien tuotteiden glykemiaindeksi on alhaisempi kuin pelkän laktoosin glykemiaindeksin perusteella voisi olettaa.


HUOMAA! Maailmalla on erilaisia GI-asteikoita käytössä, seuraavassa perusteena Glukoosi=100. Nopeasti vereen imeytyvistä ja sokeristuvista -> hitaasti vereen imeytyviin ja sokeristuviin 103 -> 14

Ruoka
GI Glukoosi=100
Annoskoko, josta
Hiilihydraatteja g
Glykeeminen kuorma
Taatelit, kuivatut
103
57 g
40
42
Maissihiutaleet
81
2,4 dl
26
21
Limapavut
78
28 g
28
22
Riisikakut
78
3 kpl
21
17
Punaiset perunat, paistetut
76
1 keskikokoinen
20
23
Munkki
76
1 keskikokoinen
23
17
Vihreät herneet
75
2,4 dl
22
6
Sooda”-keksit
74
4 kpl
17
12
Valkoinen leipä
73
1 iso viipale
14
10
Tavallinen sokeri, sakkaroosi
68
2 teelusikallista
10
7
Pannukakku
67
15 cm halkaisija
58
39
Valkoinen riisi, keitetty
64
2,4 dl
36
23
Ruskea riisi, keitetty
55
2,4 dl
33
18
Porkkanat
47
2,4 dl
12
4
Spagetti, valkoinen, keitetty 10-15 min
44
2,4 dl
40
18
Appelsiini, tuore
42
1 keskikokoinen
11
5
Ruisleipä
41
1 iso viipale
12
5
Spagetti, valkoinen, keitetty 5 min
38
2,4 dl
40
15
Päärynä, tuore
38
1 keskikokoinen
11
4
Omena, tuore
38
1 keskikokoinen
15
6
Täysjyvähiutaleet
38
2,4 dl
23
9
Spagetti, täysjyvävehnä, keitetty
37
2,4 dl
37
14
Kuorittu maito
32
227 g
13
4
Linssit
29
2,4 dl
18
5
Munuaispavut, kuivatut, keitetyt
28
2,4 dl
25
7
Helmiohra, keitetty
25
2,4 dl
42
11
Cashew-pähkinät
22
28 g
9
2
Maapähkinät
14
28 g
6
1

Valkuaisaineet, proteiinit


Valkuaisaineet, proteiinit ylläpitävät ruumiin rakennetta ja toimintoja. Ne ovat rakennuspalikoita kudoksille, entsyymeille, DNA:lle, hemoglobiinille ja vasta-aineille. Proteiinit muodostuvat 20 aminohaposta, joista kehomme voi itse muodostaa 12 ja muut 8 (lapsilla 10) on saatava ravinnosta,  muuten kudosten uusiutumien ja korjautuminen, immuunipuolustus kärsivät ja aineenvaihdunta hidastuu jne. Jos yksi välttämättömistä aminohapoista puuttuu, niin se rajoittaa koko proteiinisynteesiä. Parhaita aminohappojen lähteitä ovat heran proteiini, munat. Voit saada saman yhdistelemällä palkokasveja, riisiä, vihanneksia, viljaa, pähkinöitä ja sieniä. Valkuaisaineet eivät kohota veren sokeritasoja yhtä jyrkästi kuin hiilihydraatit. Ne lisäävät myös aineenvaihduntaa enemmän kuin hiilihydraatit ja rasvat. On useita ruokavalioita, joita sanotaan runsaan proteiinin ruokavalioiksi, mutta mikään niistä ei ole erittäin korkea proteiinien suhteen, ne ovat vähähiilihydraattisia, joita mm. USDA on suositellut viimeiset 30 vuotta. Yksinkertaiset hiilihydraatit voivat tappaa! Joka sanoo että 60% ruokavaliostasi pitäisi olla hiilihydraatteja on väärässä, elleivät hiilihydraatit ole runsaskuituisia, monimutkaisia, joita on tuoreissa vihanneksissa, hedelmissä, kokojyväviljassa ja sinä et ole hiilihydraattiravitsemustyyppiä. Voit hakea netistä ”metabolic type testing” (Esim. www.metabolictyping.fi) aineenvaihduntatyyppisi testejä, joilla voit selvittää ravitsemustyyppisi. Nuorennuslääkäri voi antaa sinulle tarkemman testin.
Ihmiset voidaan jakaa pääsääntöisesti kolmeen eri aineenvaihduntatyyppiin, joka määrää sen kuinka helposti he lihovat ja minkälainen ruokavalio heille parhaiten sopii, tai minkälaisille sairauksille he ovat alttiita: Proteiinityyppi, joka on yleisin, ei siedä runsashiilihydraattista ruokavaliota, koska se nostaa heidän insuliinitasojaan ja tämän seurauksena verenpaine, kolesteroli ja paino nousevat. Heille kehittyy myös usein kakkostyypin diabetes.
Hiilihydraattityypin aineenvaihdunta ei taas pysty kunnolla käsittelemään eläinproteiineja, jotka aiheuttavat heille mm. erilaisia ruoansulatusongelmia.
Onnekkaaseen sekatyyppiin kuuluva vähemmistö voi puolestaan syödä lähes mitä tahansa ja pysyä silti normaalipainoisena, koska heidän insuliinituotantonsa pysyy ruokavaliosta riippumatta vakaana.

Kaikki kolme triljoonaa solukalvoasi on rakentuneet rasvoista. Vedestä seuraavaksi eniten ruumiissa on rasvaa. Ihanteellisesti kehosi pitäisi rakentua 10-20 % rasvasta. Naisilla on yleensä enemmän rasvaprosentteja kuin miehillä ruumissaan. Olemme kuulleet kuinka pahoja tyydyttyneet rasvat (yleensä kiinteitä huoneen lämmössä) ovat meille, mutta niillä on tärkeä osa monissa terveen ruumiin toiminnoissa ja tyydyttyneitä rasvoista pitäisi olla 20-25 % rasvojen kulutuksesta. Pyri saamaan nämä rasvat vähärasvaisesta lihasta kuten luomusiipikarjan lihasta, tuoreista meijerituotteista, kookospähkinän öljystä ja silloin tällöin laihasta ruoholla ruokittujen vapaiden eläimien punaisesta lihasta.
Monityydyttämättömiä rasvoja (yleensä juoksevia huoneen lämmössä) sanotaan ”hyviksi” rasvoiksi, ne auttavat vähentämään tulehdusta ja kolesterolia veressä. Näitä omega-3 rasvoja on kalassa, kalaöljyssä, pellavaöljyssä, saksanpähkinöissä ja levissä. Teollisuus usein kiinteyttää monityydyttämättömiä rasvoja vedyn avulla pidentääkseen niiden säilyvyysaikaa, jolloin muodostuu trans-rasvoja, joilla on yhteys syöpään, verisuonikovettumiin, diabetekseen, liikalihavuuteen, immuunijärjestelmän toimimattomuuteen jne. Tällaisia rasvoja on valmisruoissa kuten perunalastuissa, leivonnaisissa, makeisissa ja margariinissa.
Sitten on kertatyydyttämättömiä rasvoja, jotka kohottavat hyvää kolesterolia (HDL) ja alentavat huonoa kolesterolia (LDL). Niitä on oliiviöljyssä, puhtaassa neitsytoliiviöljyssä, maapähkinäöljyssä, pähkinöissä ja avokadoissa.

Miksi lihavuus on yleistynyt? Syömällä rasvoja et tule lihavaksi. Ellet ole hiilihydraattiravitsemustyyppiä ja syöt liikaa hiilihydraatteja varsinkin sokeria, lihot takuulla.
Elimistösi polttaa ensin kaiken saatavilla olevan sokerin ennekuin se alkaa polttaa rasvaa. Jos syöt paljon pastaa, sokeria, leipää, leivoksia, keksejä, makeisia ja lukemattomia muita senkaltaisia, elimistösi ei tiedä kuinka käsitellä kaikkea tätä sokeria, tällöin se jatkaa sen muuntamista rasvaksi poistaakseen sen verenkierrosta. Pian alat lisäämään painoasi ja päädyt lopulta melkein aina diabeetikoksi, koska ei ole tilaa rasvan varastointiin, niin verenkierron ylimääräsokeri kohottaa insuliinitasoja.
Ratkaisu: Syö vähemmän hiilihydraatteja varsinkin sokeria ja syö enemmän terveellisiä rasvoja. Täten kehosi voi helposti polttaa saamasi sokerin ja jatkaa mukautuneena myös rasvanpolttoon. Pysyt hoikempana, terveempänä ja koet itsesi myös kylläisemmäksi.
Toiset meistä tarvitsee rasvoja jopa 50 % ruokavaliostaan, kun taas toiset vain 10 %, tämä ero johtuu ravitsemus- tai aineenvaihduntatyypistäsi. Jos olet kiinnostunut pudottamaan painoasi tai pysymään terveenä ota selvää mitä tyyppiä olet (Esim. www.metabolictyping.com). Yksi etu oppia tuntemaan ravitsemustyyppisi on se, ettei sinun tarvitse laskea kaloreita, vaan kohdistat huomiosi missä suhteessa syöt hiilihydraatteja, rasvoja ja valkuaisaineita. Olet löytänyt sopivammat suhteet, kun alat tuntea olosi ihanteelliseksi.

Diabetes on tullut maanvaivaksi, koska aineenvaihduntamme ei ole suunniteltu käsittelemään niin paljoa ravinneköyhiä vapaita kaloreita joita saamme tärkkelyksestä, jalostetuista sokereista ja jossain määrin rasvasta, joita on tyypillisessä ruokavaliossa ja juomissa. Elimistö on kuin vuoristoradalla, verensokeri nousee jyrkästi ja laskee, kunnes moninkertaisesti toistettuna elimistösi järjestelmä romahtaa ja tulee diabetes 2. Ja siitä seuraa kaksinkertaisella todennäköisyydellä niveltulehdus, jolloin ei voi harrastaa tarpeellista liikuntaa pitämään diabetesta kurissa.
Diabeetikko on kykenemätön ottamaan sokeria tehokkaasti, koska solut eivät enää tottele insuliinin antamia viestejä, josta seurauksena elimistö alkaa valmistaa liikaa insuliinia. Tällöin on sekä korkea insuliini- että verensokeritaso, mitkä aiheuttavat vahinkoa verisuonille. Veressä on tällöin korkeampi kolesterolitaso, enemmän hyödyttömiä molekyylejä tehdään sitomaan sokerin ylimäärää, mikä tukkii verisuonistoa, hapettuneita molekyylejä, kortisoli-hormonin eritystä, mikä aiheuttaa kudosten hajoamista. Insuliini aiheuttaa myös liian sokerin muuttumista rasvaksi. Jos haluat pudottaa painoasi, niin pidättäydy valkoisista jauhoista tehdyistä ruoista ja sokerista.
Tiedetään myös, että sokeri voi lamauttaa immuunijärjestelmää, vastustuskykyä.
Alkujuuri kaikkiin sairauksiin, nuhaan tai sydänverisuonisairauksiin, osteoporoosiin tai syöpään tapahtuu molekyyli- ja solutasolla. Insuliinia aletaan epäillä melkein kaikkien vanhenemiseen liittyvien sairauksien syynä, ellei se ole hallinnassa. Korvataksesi runsaskaloriset ja niukkaravinteiset ruoat syö tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, niissä on muitakin vanhenemista vastustavia ominaisuuksia, erityisesti mustikoita, granaatinomenoita, mansikoita, punaisia viinirypäleitä, tomaatteja yms. Mitä syvän värikkäämpiä hedelmät, marjat ja vihannekset ovat, sitä enemmän niissä on ravitsemuksellista arvoa. Jos ateriasi on kuin sateenkaari olet oikealla polulla. Merkittävä ryhmä näissä värikkäissä ruoissa ovat flavonoidit, jotka ovat vahvoja antioksidantteja, joilla on yhteyttä terveyshyötyihin suojelemaan syövältä, sydäntaudilta, dementialta, diabetekselta, aivohalvaukselta ja monelta muulta. Hedelmät ja marjat erityisesti syvän siniset tai punaiset sisältävät paljon antosyaniineja, jotka ovat myös flavonoideja. Älä pyri saamaan flavonoideja tummasta suklaasta, koska tällöin saat sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa liikaa ja punaviinistä, jolloin saat liikaa alkoholia ja sokeria. Mansikoissa on paljon ellagihappoa, jonka on rotilla todettu suojelevan ikääntymiseen liittyviltä vammoilta, puutoksilta. Tomaatin lykopeeni on myös vahva antioksidantti.

Jos syöt yksinkertaisia hiilihydraatteja, syö samanaikaisesti korkealaatuista proteiinia, jolloin vähennät hiilihydraattien aiheuttamaa vahinkoa puolella. Voit joskus syödä hampurilaisen, jäätelön, tai pitsaa mielihyväksesi, kun et ota sitä tavaksi. Henkilöt jotka syövät vähiten hedelmiä, marjoja ja vihanneksia saavat kolme kertaa todennäköisemmin sydäntaudin kuin se neljännes väestöstä, jotka syövät eniten. Syö vähintään 6 tuorevihannesannosta päivässä ja vähennä vaaleiden perunoiden syöntiä. Yksi annos vihanneksia on noin 1,2 dl tai 2,4 dl, jos ne ovat lehteviä. Syö monipuolisesti tuoretta ja luomutuotteita jos mahdollista. Syö 1-3 annosta tuoreita hedelmiä päivässä monipuolisesti, mieluimmin luomua jos mahdollista. Lähiruoan tuoreus on tärkeämpi kuin kaukaa tuotu pilaantunut luomu. Lisäämällä vihanneksien, hedelmien ja marjojen käyttöä kahdesta annoksesta viiteen päivässä voi vähentää 50 % monien syöpien todennäköisyyttä.
Ihmiselimistö on kehittynyt käyttämään ruokavaliota, jossa on paljon hedelmiä ja vihanneksia. Monet ovat hämmästyksissään kokeneet kuinka paljon paremmin he voivat, kun ovat korvanneet pikaruoan ja pitkälle käsitellyn ruoan runsaskuituisilla. Tarvitse kuitua suoliston säätelyyn, hyvään verisuoniston terveyteen ja painonhallintaan. Lisäämällä hedelmien ja vihannesten syöntiä lisäät kuidun saantia.

Kuinka yhdistelet ruoat on myös tärkeä, paras yhdistelmä on proteiinia tai rasvaa vihannesten kanssa, vihanneksia yksinkertaisten hiilihydraattien kanssa tai vihanneksia rasvan kanssa. Et koskaan halua syödä valkuaisaineita ja terveellisiä rasvoja yksinkertaisten hiilihydraattien (esim. sokerin) kanssa. Yhdistely hedelmät proteiinin ja terveellisen rasvan kanssa hidastaa sokerien/hiilihydraattien imeytymistä, syö proteiinia alkupalaksi joka atrialla hidastaaksesi niiden imeytymistä vielä lisää. Tällöin varastoituu vähemmän rasvaa kehoosi, energia riittää pidempään ja ruoan himo vähenee nopeammin syötyäsi.

Vältä keinotekoisia makeutusaineita, useat niistä ovat myrkyllisiä ja kaivavat terveyttä altasi. Esim. korkeat annokset aspartaamia voivat johtaa hermoston rappeutumiseen, vahingoittavat aivoja ja voivat aiheuttaa syöpää. Niin pieni annos kuin 20 mg päivässä on todettu aiheuttavan syöpää hyvin kontrolloidussa 7-vuotisessa tutkimuksessa ihmisellä. Aspartaami voi johtaa myös multippeliskleroosiin, Parkinsonin tautiin, Alzheimerin tautiin, muistin ja kuulon menetykseen ja hormonaalisiin ongelmiin.
Makeutusaine Slenda vähentää hyvää bakteerikantaa suolistossasi 50 %, myötävaikuttaa painonlisäykseen, nostaa suoliston happamuutta (huonoa ruoansulatukselle) ja vaikuttaa ruumiin glykoproteiineihin, josta voi olla ratkaisevia terveysvaikutuksia erityisesti jos olet lääkityksen alaisena.
Käytä luonnollisia yrttimakeuttajia esim. Steviaa.

Sen lisäksi että muutat ruokavaliotasi, harkitse myös ruokailun ajoittamisen muuttamista. Suuret vaihtelut insuliinitasoissa, mikä on vahingollista elimistöllesi, tasaantuu kun syöt useammin, vähemmän kerralla ja säännöllisemmin. Tämä tehostaa myös aineenvaihduntaasi, kalorisi palavat nopeammin ja energiatasosi nousee, jolloin jaksat paremmin.

Ruokavaliosuosituksia
(Katso myös edeltä)
Vähennä jalostettuja sokereita, tärkkelystä. Voit aloittaa makeisista, leivoksista ja sokerisista juomista, pastan, valkean leivän, valkean riisin ja perunoiden määristä.
Lisää kirkkaanvärisiä tuoreita tai pakastettuja vihanneksia, marjoja ja hedelmiä 2-3 annosta päivässä. Voit yhdistää hedelmät proteiinin ja terveellisten rasvojen kanssa hidastaaksesi sokerien imeytymistä.
Syö vähärasvaista proteiinia enimmäkseen kasviruoista jos mahdollista. Kasveissa on 1/7 osa epäpuhtauksista, saasteista verrattuna eläinperäisiin tuotteisiin. Syö laadukkaita proteiineja kuten heraa ja munia. Fermentoitu soija natossa, tempehissä, misossa ja luonnonmukainen soija ovat erinomaisia proteiinilähteitä. Fermentoidussa soijassa on myös monia muita terveyshyötyjä. Mutta vältä prosessoituja fermentoimattomia soijatuotteita kuten tuoreita tai kuivattuja soijapapuja, soijapähkinöitä, soijamaitoa ja tofua. Useat soijapavut on viljelty tiloilla, jotka käyttävät hyönteis- ja rikkaruohomyrkkyjä ja soijan kasvisestrogeenit voivat matkia naishormoni estrogeenin vaikutuksia. Niillä on todettu olevan haitallisia vaikutuksia moniin eri kudoksiin ihmisellä.
Varo pannussa paistettuja ruokia, syvästi paistetut ruoat ja kiinteät rasvat (voi, margariini ja laardi) erityisesti vahingoittavat ruoansulatus- ja sydänverisuonijärjestelmiä. Jos syöt paistettuja ruokia, niin paista kookosöljyssä ja kääntele paistaessasi pikemminkin kuin syväpaistat. Vaikka oliiviöljyä tulisi olla ruokavaliossa, älä käytä sitä ruoan kypsennyksiin, sillä se on erittäin altis hapettumaan lämmitettäessä.
Korvaa huonot rasvat hyvillä, kertatyydyttämättömillä ja välttämättömillä. Tarvitset rasvoja useiden vitamiinien imeytymiseen ja solujen kunnolla toimimiseen. Tyydyttyneitä rasvoja on lihassa ja meijerituotteissa, liian paljon niitä edistää sydäntauteja, syöpä ja niveltulehduksia. Trans-rasvat ovat vielä pahempia, ne ovat tyydyttämättömistä rasvoista vedyllä kovetettuja. Täydellinen huono esimerkki ovat lämmitetyt ranskanperunat. Syö tuoreita oliiveja, neitsytoliiviöljyä, avokaadoja, siemeniä, pähkinöitä ja kalaöljyä lisäravinteena. Unohda pellavansiemenöljy, mutta tuoreita luomupellavansiemeniä voi ottaa usein.
On paljon sekoittavaakin tietoa terveellisistä ja epäterveellisistä rasvoista, mutta ne voidaan kiteyttää sanalla luonnollinen. Jos rasva on tehty keinotekoisesti jatkojalostamalla, niin ohita ne.
Maitotuotteiden tulisi olla tuoreita, pastörointi tosin tappaa taudinaiheuttajia, mutta myös hyödyllisiä bakteereja, hävittää entsyymejä, vähentää vitamiineja, denaturoi proteiineja ja se on yhteydessä allergioihin ja muihin. Esi-isämme käyttivät maitoa tuoreena tuhansia vuosia ja sen fermentoituessa siitä tulee hyödyllistä ruokaa kuten jogurttia. Terveellisiä vaihtoehtoja maidolle ovat mantelimaito erityisesti kotitekoinen, luomukookospähkinämaito.
Etsi luomulihaa ruoholla ruokituista vapaana olevista eläimistä lähialueelta. Lihasta tulee parempilaatuista ja vähärasvaisempaa, kun eläimet ovat saaneet liikkua vapaasti.
Ihanteellisesti syö ruokia, jotka tukevat ravitsemustyyppiäsi.
Lisää kalaruokaa. Kalaöljy on rikas omeg-3 rasvahapoista, mitkä auttavat immuunitoimintoja, verenkiertojärjestelmän ja aivojen terveyttä. Kun vanhenet, veren punasolusi menettävät kimmoisuuden ja tulevat tahmeiksi (liimautuvat kiinni helpommin). Kalaöljy auttaa pitämään niitä liukkaina ja joustavina. Krill-öljy on parasta. Syö kalaa vähintään kolme kertaa viikossa, mutta rajoita suurien petokalojen syöntiä kuten miekkakalan, tonnikalan, hain jne. koska niissä on paljon elohopeaa ja muita saasteita kerääntyneenä.
Vähennä punaisen lihan syöntiä, usein punaisessa lihassa on paljon nitrosamiineja, yhdisteitä jotka ovat suoraan yhteydessä joihinkin syöpiin. Se on myös rasvapitoisuudeltaan korkeampi kuin moni muu liha. Laiha nahkaton luomusiipikarjanliha esim. strutsin on hyvä korvike punaiselle lihalle, jota ajoittain voi kuitenkin syödä sen hyvän rautalähteen vuoksi (rauta imeytyy lihassa olevassa muodossa paremmin kuin kasveista). Strutsin liha on maukasta ja siinä on vain osa siitä rasvamäärästä mitä on kalkkunassa. Suosittelemme myös riistalihaa. Lampaanliha on paljon terveellisempi kuin naudanliha, koska se on enimmäkseen ruoholla ruokittua ja siinä on vähemmän hormoneja, antibiootteja ja muita saasteita ja siinä on vähemmän tyydyttynyttä rasvaa.
Eräs tutkimus osoitti että afrikkalaisissa eläimissä oli rasvaa vain 3,9 % kun kaupallisesti kasvatetuissa ja ruokituissa naudoissa on 25-35 %.
Tutkijat sanovat, että syömällä liian paljon pikaruokaa, ruokaa, jossa on paljon tyydyttyneitä rasvoja ja sokeria, voi aiheuttaa vakavan vaurion maksallesi jo viikossa. Sen sijaan valitse vähärasvaiset maitotuotteet kuten hera, munanvalkuaiset (tosin keltuainen, vaikka sisältää paljon kolesterolia, on hyvä silmäpohjan rappeutumisen ehkäisyssä, kolesteroli hajonnee ainakin osittain ruoansulatuksessa?) ja pavut/palkokasvit hyviksi proteiinein lähteiksi.
Vältä mustuneita ja palaneita ruokia, hiiltynyt ruoka voi sisältää monia myrkyllisiä kemikaaleja ja on ilmennyt, että jotkin niistä aiheuttavat syöpää. Se kiihdyttää myös glykaatiota (katso edeltä).
Hyvin nyrkkisääntö on että kypsennä mahdollisimman alhaisissa lämpötiloissa.

Keskivertohenkilön tulisi syödä vähemmän kuin 2000 kaloria päivässä (noin 25 kaloria/1 kg optimipainosta tai 80% optimipainosta, jos olet kaloreja rajoittavalla dieetillä. Monet suosittelevat energiaa saatavaksi 40 % hiilihydraateista, 40% valkuaisaineista, 20 % rasvoista, siis 40:40:20 suhde on nyrkkisääntö.
Eräs henkilö rupesi käyttämään hieman enemmän proteiinia ja vähemmän hiilihydraatteja ja sitten huomasi, että on ravitsemussekatyyppiä. Tällöin toimi paremmin, kun söi hiukan enemmän monimutkaisia hiilihydraatteja (hedelmiä ja vihanneksia) ja hiukan vähemmän proteiineja.
Toinen syy vähentää liikoja proteiineja on se, että runsas proteiiniruokavalio voi kohottaa IGF-1 tasoa, mikä voi lyhentää elämääsi ja lisätä syövän riskiä. Tähän voi olla syynä tosiasia, että metioniini, yksi elimistön välttämättömistä aminohapoista on altis hapettumaan. Josta syystä voi harkita antioksidanttilisän ottamista suojellun glutationin muodossa, jos syöt tavallista enemmän proteiinia. Myös kalsium voi kulua loppuun runsailla valkuaisaineruoilla.

Viisi pienempää ateriaa päivässä (”laiduntaja”) on terveellisempää kuin kolme suurta ateriaa. Vaikka saat saman verran kaloreita niin ”laiduntajat” eivät liho. ”Laidunnus” pitää myös energisyytesi korkealla, ruumiisi vahvana ja mielesi valppaana samalla se edistää ruoansulatusta, ravinteiden imeytymistä ja aineenvaihduntaa. Tosin ruoansulatus tarvitsee lepoaikaakin, ei kannata popsia pitkin päivää.
Juo runsaasti suodatettua tai hyvälaatuista vettä vähintään 15 g päivässä jokaista ruumiinpainon 1 kg kohden, jätä virvoitusjuomat, vähennä kahvinjuontia.

Tulehdukset ja glykaatio vahingoittavat immuunijärjestelmääsi ja edistävät sairauksien puhkeamista, katso edeltä. Jotenka pidättäydy jalostetusta ruoasta, vähärasvaiset vaihtoehdot ovat usein hyvin sokeripitoisia. Kokojyväruoka ja tuoreet hedelmät ja marjat ovat kuiturikkaampia ja ne sokeristuvat asteittain. Kuidut myös estävät karsinogeenien pääsyn verenkiertoon. Hallitaksesi tulehduksia alenna veren sokerin tasoja, laihduta, liiku enemmän, vähennä stressiä, vähennä punaista lihaa, kahvia ja vähennä alkoholin käyttö minimaaliseen. Rajoita munankeltuainen 3-5 viikossa ja ota hieman aspiriinia pääateriallasi lääkärin valvonnassa.
Vähennä teolliskaupallisen maatalouden ja meijerin tuotteita, niiden maidossa saattaa olla 59 aktiivista hormonia, allergeeneja, rasvaa ja kolesterolia ja usein ne sisältävät paljon hyönteis- ja rikkaruohomyrkkyjäämiä, dioksiinia ja 52 vahvaa antibioottia, taudinaiheuttajia, elleivät ole pastöroituja. Ei-meijerituotteista saatavia kalsiumin lähteitä ovat esim. 2,4 dl seesamin siemeniä sisältää 10 kertaa kalsiumia 2,4 dl maitoa nähden.
Lisää mausteita ruokiisi, monissa niissä on vahvoja antioksidantteja ja niillä saa ihania makuelämyksiä. Joitakin parhaimpia ovat cayenne, valkosipuli, maustekurkuma (turmeric), kumina, rosmariini, oregano ja paprika.
Syö tasapainoinen aamiainen auttamaan painonvähennyksessä, antamaan voimaa, edistämään aivoenergiaa ja keskittymistä, alentamaan stressiä ja vähentämään rasvan varastoitumista.
Henkiöistä jotka onnistuivat pudottamaan painoansa 30 kg ja ovat pitäneet sen 6 vuotta, vain 4 % sanoi jättäneensä aamiaisen.
Vähennä pikkelsisäilykeruokia tms.
Käytä probiootteja, Bacillus Coagulans laji (ei tarvitse jääkaappisäilytystä) on hyvä, koska se läpäisee mahan happoympäristön ohutsuoleen, jossa siitä on suurin hyöty.

Terveytesi on erittäin herkkätunteinen vähäisillekin pH-tasojen muutoksille. On asidoosia liian hapanta ja alkaloosia liian emäksistä tilaa, jotka voivat johtaa sairauksiin, syöpäsolut pyrkivät lisääntymään hyvin happamassa ympäristössä. Alkaloosi on harvinaisempi ja voi aiheuttaa myös ongelmia. Ihanne-pH veressä on 7,4. 7,0 on neutraali jotenka 7,4 on hieman emäksinen. Ruokien happamuus ruumiin ulkopuolella on merkityksetön. Se mitä tapahtuu ruoansulatuksen ja imeytymisen jälkeen merkitsee, jolloin useimmat ruoan osaset hapettuvat ja mineraaleja jää ylimäärä jotka ovat emäksisiä, happamia tai neutraaleja. Kivennäisaineet, joita on hedelmissä, marjoissa ja vihanneksissa, ovat emäksisyyttä muodostavia ja johtavat hyvään terveyteen ja immuunijärjestelmään. Mineraalit, joita on proteiineissa, eniten lihassa, kalassa, munissa, juustossa, viljassa ja useissa pähkinöissä, ovat happamuutta muodostavia. Muut ruoka-aineet, joissa ei ole proteiinia kuten virvoitusjuomat ja kahvi, ovat äärimmäisesti happamuutta muodostavia. Kehosi tarvitsee tasapainon happamuutta ja emäksisyyttä muodostavista ruoista. Useimmat meistä ovat liian happamia, välttääksesi nuhaa, flunssaa ja vakavampia sairauksia, pidä ruumiisi emäksisenä.
Vihannekset, hedelmät ja marjat auttavat tekemään elimistöäsi emäksisemmäksi. Tarvitset tavallisesti hyvin suuren määrän niitä optimoidaksesi ruumiisi pH:n, jotenka voit lisäravinteena ottaa kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, mutta natriumia saadaan usein liikaakin.
Voit lisäksi tehdä emäksisemmäksi ruumiistasi liikunnalla ja hengittämällä syvään.

Ruoansulatus
80 % immuunijärjestelmästä sijaitsee ruoansulatuselimistössä, mikä merkitsee sitä että suolistosi on keskipisteessä, kun haluat optimaalista terveyttä. Sulamaton ruoka menee paksusuoleen, jossa sitä bakteerit käyttävät. Tällöin mätäneminen tuottaa paljon myrkkyjä, tiedäthän että ruoansulatus voi olla kauhean epämiellyttävä, jolloin aterian jälkeen koet ähkyä tai muodostuu kaasua tai vatsakipua.
Voit parantaa ruoansulatusta seuraavasti:
  1. Syö pienempiä annoksia useammin 4-6 ateriaa päivässä 2-3 aterian sijaan.
  2. Pureksi ruoka hyvin.
  3. Syö hitaasti, lihavimmilla on taipumus syödä nopeasti. Aivoilta vie noin 20 minuuttia tunnistamaan että olet täysi, mitä nopeammin syöt, sitä enemmän ylen syöt. Ajattele ateriaasi, ensimmäisiä haukkauksia. Mausta ruokasi parantaaksesi ruoansulatusta ja syö vähemmän.
  4. Älä huuhtele ruokaasi alas juomalla. Pureskele hyvin ja niele ja ota vasta sitten sipaus huoneenlämpöistä vettä, teetä tai kotikaljaa. Pidättäydy jääkylmiltä juomilta aterioillasi.
  5. Rentoudu syödessäsi.
  6. Täydennä probiooteilla, suolistoystävällisillä bakteereilla. Ilman hyvää suolistobakteeristoa elimistösi ei voi imeä joitakin sulamattomia tärkkelyksiä ja sokereita ja mineraalit eivät imeydy ja myrkyt eivät hajoa tehokkaasti. Tavallisesti sinun ei aina tarvitse ottaa probiootteja, mutta niistä on apua, jos syöt liikaa viljatuotteita tai sokeria tai jos olet ollut antibioottikuurilla. Kerran 1-2 kuukaudessa otettuna korkealaatuisia probiootteja auttaa tavallisesti ruoansulatusjärjestelmääsi toimimaan tehokkaasti. Mikrobiviljellyissä ruoissa kuten jogurtissa, piimässä, joissakin juustoissa, natossa, hapankaalissa on hyviä luonnonmukaisia terveellisiä bakteereja.

Kymmenen parasta ruokaa vanhenemisen hidastamiseen
  1. Tomaatit, niissä on vahvaa antioksidanttia lykopeenia, joka tutkimusten mukaan rotilla näyttäisi alentavan syövän todennäköisyyttä 40 % ja sydänsairauksia 50 %. Tomaatit saavat vanhukset toimimaan mielellisesti/henkisesti paremmin.
  2. Oliiviöljy vähentää kuolemia sydänsairauksiin ja syöpiin. Käytä lisä neitsytoliiviöljyä.
  3. Punaiset viinirypäleet pidentävät ikää.
  4. Valkosipuli on pakattu antioksidanteilla, se taistelee syöpää ja sydänsairauksia vastaan ja on yleisesti vanhenemista vastustava.
  5. Pinaatti, on valkosipulin jälkeen seuraava hyvä antioksidanttisuoja. Se on foolihapporikas, mikä auttaa taistelussa syöpää, sydänsairautta ja henkisiä sairauksia vastaan ja voi ehkäistä Azheimeria.
  6. Kokojyväviljat voivat alentaa epänormaalia kuolleisuutta 15 %. Niissä on syöpää vastustavia tekijöitä ja ne auttavat pitämään veren sokeri- ja insuliinitasoja vakaana. Rajoita vilja noin viiteen annosta päivässä, yksi annos on viipale kokojyväleipää tai 1,2 dl keitettyä kokojyväviljaa kuten ohraa, ruista tai riisiä tai 2,4 dl kaurahiutaleita. Melkein kaikki vilja jota syömme on nykyisin pitkälle prosessoitua ja tuskin muistuttaa sitä mitä esi-isämme söivät. Nykyisin ne reagoivat kuin yksinkertaiset sokerit kehossasi, kohottavat insuliinin tuotantoa ja myötävaikuttavat diabeteksen saantiin ja painonlisäykseen. Jotenka rajoita viljan syöntiä ja syö kokojyväviljaa.
  7. Lohi ja muu rasvainen kala sisältävät omega-3 rasvahappoja, jotka taistelevat melkein mitä tahansa sairautta vastaan ja pitävät aivosi ja sydämen toiminnat optimaalisina. Varoitus: Varmistu että lohi on luonnon lohta. Tyyneltä mereltä tai Alaskasta, viljelty tai Atlantin lohi voi olla saastunutta.
  8. Pähkinöitä syö yli 140 g viikossa. Ne voivat vähentää sydänkohtauksen riskiä 40 % naisilla. Ihmisillä, jotka syövät 60 g pähkinöitä neljästi viikossa usein elävät 2-3 vuotta pidempään. Mantelit ja saksanpähkinät alentavat kolesterolia, suolaamattomat ovat parasta sinulle. Ja syö ne raakoina jos mahdollista. Voit haluta välttää pähkinöitä kokonaan raskauden aikana ja jos on astmaa. Jos on muita pähkinöiden käyttöön liittyviä sairauksia tai joitakin insuliiniin liittyviä ongelmia, voit haluta pidättyä suurista ääristä siemeniä ja pähkinöitä lukuun ottamatta pellavansiemeniä, chiaa tai saksanpähkinöitä.
  9. Mustikoissa on runsaasti antioksidantteja. 1,2 dl päivässä voi hillitä vanhenemista ja tukkia aivojen muuttumisen huonomuistiseksi. Muut tummat värikkäät marjat ovat mustikoiden veroisia. Myös mustikat hidastavat silmäpohjan rappeumia.
  10. Vihreää ja mustaa teetä (voi olla myös valkoinen) 2,4 dl päivässä voi vähentää sydänsairauksien riskiä puolella. Huomioi: Pikateellä tai pullotetulla on vähän vaikutusta. Muina hyötyinä ovat parempi mentaalinen valppaus, alempi veren kolesteroli- ja triglyseriditaso, vähentynyt verenpaine, alentunut rinta-, paksusuoli-, keuhko- munasarja- ja eturauhassyöpien riski, suoja diabetes 2 vastaan, parempi liikuntasuorituskyky ja alentunut liikalihavuuden riski.
  11. Granaatinomena, ups sanoinko 10, uudet tutkimukset osoittavat sen olevan yksi rikkaimmista antioksidanttilähteistä.

Haitallisten aineiden poiston tehostaminen ja saannin vähentäminen


TURVALLISUUSVAROITUS!
Äkillisissä ja pitkäaikaisissakin tapauksissa ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen ja lääkäriin!
Tässä on vihjeitä vain normaalisti joka päivä mahdollisesti saataville ja elimistössä muodostuville jäteaineille. Näiden vihjeiden noudattaminen on käyttäjän vastuulla.



Myrkkyjen poistuminen ja paasto
Pidennetyllä paastoamisella on hyviä ja huonoja puolia. Mutta jokainen myöntää, että jättämällä aterioita väliin tai paasto antaa ruoansulatusjärjestelmälle lepoa ja auttaa myrkkyjen poistumisessa, jos ruokavaliosi on ollut epäterveellinen. Jos olet hiilihydraattiravitsemustyyppiä, joka tulee toimeen paremmin monimutkaisten hiilihydraattien ruokavaliolla, sinulle käy paremmin paasto kuin proteiiniravitsemustyypin henkilöllä, joka toimii paremmin paljolla proteiinilla. Paasto auttaa, koska mitä syöt, juot tai hengität voi kohottaa myrkkykuormaasi, puhumattakaan siitä mitä panet ihollesi. Vaikkakin keuhkosi, maksa, munuaiset ja iho on suunniteltu poistamaan myrkkyjä, ne on venytetty äärirajojen yli nykypäivän saastuneessa maailmassa. Täten se on sinun vallassasi ajoittain puhdistaa elimistöäsi, jos haluat estää myrkkyjen enneaikaisesti vanhentamasta ja tekemästä sinua sairaaksi. Paasto on yksinkertaista ja helppoa. Suositellaan lyhyitä paastoja 1-3 päivää joka kuukausi, päivä viikossa voi olla vielä parempi. Juo vain puhdasta kuumaa vettä tai luulihalientä kahden omenasiideriviinietikan ja teelusikallisen raakaa hunajaa kera. Voit saada hyödylliset vaikutukset kaloreja rajoittamalla, jos syöt niin paljon kuin haluat joka toinen päivä ja paastoat joka toinen päivä. Kalorien rajoitus on ainoa todistettu tapa pidentää elämää imettäväisillä, se on myös tehokas tapa kiertää diabetes, sydänsairaudet ja melkein kaikki vanhenemiseen liittyvät sairaudet. Kun paastoat, varmistu että juot paljon puhdasta vettä ja tarkkailet veren sokeritasoa, ettei se mene liian alas.
Jos olet keskiverto, sinulla voi olla 50 kg ”mädäntyvää liejua” paksussa suolessa, yritä päästä eroon siitä. Se vanhentaa sinut ennen aikaa vähentämällä ravinteiden imemiskykyä. Se tekee myös sairaaksi dumppaamalla mädäntyviä sivutuotteita elimistöösi. Puhdas ruokavalio säännöllisen liikunnan kanssa on paras tapa poistaa myrkkyjä kehostasi ja estää niiden kasaantuminen jo alkuunsa. Jotkut suosittelevat kolmen viikon puhdistusohjelmaa sekä vuosittaista täyttä kehon puhdistusta, lue ”Detoxify or Die”, ”Poista myrkyt tai kuole”, Sherry A. Rogers. Jos päätät ostaa jotakin myrkkyjen poisto/puhdistus -tuotetta, varmistu että yhtiöt jotka myyvät niitä, voivat todistaa väitteensä luotettavasti.
Ole tietoinen ylensyömisen ja epäterveellisen ruokavalion seurauksista. Estä hapettumista, vähennä tulehduksia, estä glykaatiota ja edistä metylaatiota. Aloita ruokavaliosta.



Elimistölle haitalliset aineet voivat monella tavalla häiritä terveyttä, seuraavana poimintoja toimenpiteiksi.
  • Syö luomuruokaa välttääksesi petrokemikaaleja, hyönteis- ja rikkaruohomyrkkyjä, hormoneja ja antibiootteja. Tosin suomalainen ruoka on usein puhtaampaa kasvinsuojeluaineilta kuin ulkomainen. Tosin luomu-ruoassakin on todettu joitakin haitallisia aineita.
  • Juo suodatettua vettä (käänteisosmoosi tai hiilisuodatin).
  • HEPA/ULPA suodattimet ja ionisoijat voivat olla avuksi vähennettäessä pölyä, homeita, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä ja muita sisäilman saastelähteitä.
  • Puhdista ja tarkkaile lämmitysjärjestelmiä hiilimonoksidin päästöstä, mikä on yleisin myrkkykuolemien syy Amerikassa.
  • Pidä huonekasveja, jotka auttavat suodattamaan ilmaa.
  • Tuuleta läpivedolla kuivan siivouksen jälkeen.
  • Vältä liikaa altistumista ympäristön öljykemikaaleihin (puutarhan kemikaaleihin, kuivaan puhdistukseen, auton pakokaasuihin, muiden tupakansavuun):
  • Vähennä tai poista käytöstä myrkylliset talous- tai henkilökohtaisen hoidon tuotteet (alumiinia sisältävät deodorantit, antasidit, pannut ja kattilat).
  • Poista allergeenit ja pöly kodistasi niin paljon kuin mahdollista.
  • Minimoi sähkömagneettinen säteily (EMR) radioista, TV:stä, tietokoneesta ja mikroaaltouuneista.
  • Vähennä ionisoiva säteily (auringolle altistuminen tai lääketieteellisille testeille kuten röntgensäteille).
  • Vähennä raskasmetalleille altistuminen (peto- ja jokikala, vesi, lyijymaali, timerosalia sisältävät tuotteet jne.)

Paranna myrkkyjen eliminaatiota

Tyhjennä suolesi 1-2 kertaan päivässä.
Juo 6-8 lasilliseen vettä päivässä.
Hikoile säännöllisesti: Harrasta liikuntaa auttamaan hikoiluasi säännöllisesti, käytä höyrykylpyjä tai saunaa.
Säännöllinen liikunta tai imukudoshieronta voi parantaa imunesteen virtausta ja auttaa karkottamaan myrkkyjä kudoksista verenkiertoon, niin että ne voi poistua.

Lisää kuitujen syöntiä

Syö enemmän papuja, kokoviljaa, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä.

Ruoki suolistoasi terveellisillä bakteereilla.

Ottamalla probiootteja kuten laktobasillus- ja bifidobakteerilajeja auttaa normalisoimaan suolistoflooraa ja vähentämään endotoksiineja (myrkkyjä joita muodostuu kun suolistobakteeristo on epätasapainossa).

Ruokia ja fytokemikaaleja jotka edistävät myrkkyjen poistumista

Syö ristikukkaisia vihanneksia (kaalta, parsakaalta, lehtikaalta, ruusukaalta).
Syö muutama kynsi valkosipulia, joka päivä tai ota valkosipulilisäravinteita.
Kokeile kofeenitonta vihreää teetä aamulla. Kokeile tuorevihannesmehuja, mukaan lukien porkkanoita, selleriä, silantroa (silantro voi auttaa poistamaan raskasmetalleja), juurikkaita, parsaa ja inkivääriä. Kokeile valmistettuja detoksifikaatio-yrttiteitä, jotka sisältävät sekoituksen takiaisen juurta, voikukan juurta, inkiväärin juurta, lakritsan juurta, sarsapaanin juurta, kardemumman siementä, kanelin kuorta ja muita yrttejä.
Syö korkealaatuisia rikkiä sisältäviä valkuaisaineita – munia, heraproteiinia, valkosipulia, ruokasipulia.
Käytä sitruksen kuoria, kuminaa ja tilliöljyä (ne sisältävät limoneenia).
Käytä rypäleissä, marjoissa ja sitrushedelmissä olevia bioflavonoideja.
Käytä voikukan lehtiä auttamaan maksan detoksifikaatiota, parantamaan sapen virtausta ja lisäämään virtsan virtausta. Syö lehtiselleriä lisäämään virtsan virtaamista ja auttamaan myrkkyjen poistumisessa.
Käytä rosmariinia, jossa on karnosolia, joka mahdollisesti kiihdyttää myrkynpoistoentsyymejä.
Käytä kurkuminoideja (turmeric tai curry) niiden antioksidantti- ja anti-inflammatorisen vaikutuksen vuoksi. Käytä takiaisen juurta auttamaan detoksifikaatiota. Käytä lehtivihreää tummanvihreissä lehtivihanneksissa ja villivehnää. Ota pyknogenolia (löydetty viinirypäleen siemenistä) ravintolisänä tukemaan detoksifikaatiota ja verenkiertoa.

 

Askel 2, Liikunta

Ei ole lääkettä, joka pitäisi yllä terveyttä enemmän kuin elinikäinen liikuntaohjelma. Liikunnan puute kaiken ikäisenä lamauttaa terveyden, vanheneminen kiihtyy, luukato, verenkiertoelimistön kunto huononee, telomeerit lyhenevät, sydänsairaudet, syöpä ja diabetes yleistyvät, verrattuna fyysisesti aktiivisiin henkilöihin. Tutkimuksen mukaan Alzheimerin kehittyminen melkein nelinkertaistui, jos vapaa-ajanliikunta 20-60 -vuotiaina oli vähäisempi kuin paljon aktiivisemmilla verrokeillaan. Muut tutkimukset väittävät, että yli 400 000 amerikkalaista kuolee huonoon ruokavalioon ja liikunnan vähäisyyteen, mikä on 17% kaikista kuolemista, vain tupakanpolttoon kuolee enemmän. Myös tutkimukset osoittavat, että lihasmassa on päätekijä pitkäikäisyydessä ja elämänlaadussa. Lääkärit Englannissa vertasivat 60-79 -vuotiaita miehiä, ne joilla oli keskimääräistä suuremmat hauislihakset ja keskimääräistä pienemmät vyötärönympärykset kuolivat 64 % epätodennäköisemmin seuraavan kuuden vuoden sisällä kuin muut miehet tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan, jossa oli yli 13 000 osallistujaa, kuoleminen oli 60 % vähempää kohtuullista liikuntaa harjoittavilla kuin istuvalla ja paljonpaikallaan olevalla ryhmällä, ja hyvän ruumiillisen kunnon omaavilla vielä vähäisempi. Amerikan Diabetes -yhdistyksen mukaan kohtuullinen liikunta vain puoli tuntia päivässä
5-10 % painonpudotuksen kanssa, vähensi diabeteksen esiintymistä 58 %. He raportoivat myös että 90 % diabeetikoista on ylipainoisia.
Liikunta oli pää syy eroon tutkituilla, mutta myös ruokavalio ja lisäravinteet myötävaikuttivat lihasmassaan. Tarvitsemme liikuntaa sitä enemmän mitä vanhemmaksi tulemme, koska me alamme hajoamaan. Solut kuolevat paitsi joitakin avainkantasoluja ja korvautuvat kokonaan uusilla muutaman viikon tai kolmen kuukauden aikana, riippuu solutyypistä. Sinä valitset onko tämä ”uusi” ruumis vahvempi vai heikompi, nuorempi vai vanhempi.

Jotenka harrastamaan liikuntaa, et ole koskaan liina vanha lisäämään vahvuutta ja notkeutta. Tukija ovat myös löytäneet, että ruumiin rasvaprosentti ja hengityskapasiteetti on enemmän yhteydessä liikunnan määrään kuin vanhenemiseen. Liikunta näyttää myös ylläpitävän hormonitasoja, jotka vähenevät vanhetessa. Säännöllinen liikunta auttaa kohottamaan DHEA:ta ja vähentämään kortisolia, stressihormonia. Liikunta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja imunesteen virtausta. Ylenmääräinen liikunta tosin tuottaa vapaita radikaaleja, joka johtuu lisääntyneestä solujen hapen käytöstä vasteena kovempiin ponnistuksiin. Lyhyellä aikavälillä tämä on osoittautunut olevan haitallinen, mutta pitkällä aikavälillä säännöllistä liikuntaa harjoittamalla (yli 20 min. 3-7 kertaa viikossa) kehittyy suurempi kapasiteetti vapaiden radikaalien poistoon kuin niillä, jotka eivät liiku säännöllisesti. Tämä suurempi kyky käsitellä hapettumisstressiä laajenee kaikkiin muihin vapaita radikaaleja tuottaviin toimintoihin kuten sairauksiin, stressiin, ruokavalion ja ympäristön lähteisiin. Jos haluat vähentää enenevien vapaiden radikaalien vaikutusta liikunnan aikana, ota antioksidantteja (runsasantioksidanttista ruokaa tai lisäravinteita) ennen liikuntaa.

Jos olet yli 40-vuotias tai sinulla on seuraavia pitkäaikaisia sairaustiloja, tarkistuta lääkärillä ennen liikuntaohjelman aloittamista:
Jokin uusi ei-diagnosoitu oire, rintakipu, epäsäännöllinen tai nopea sydämen lyönti, vakava hengästyminen, merkittävä painonvähennys. Infektio kuten keuhkokuume, kuume, joka itsessään voi aiheuttaa kuivumista ja nopeaa sydämen lyöntiä. Äkillinen verisuonen tukkeuma, tyrä, joka aiheuttaa oireita. Jalka- tai nilkkahaavoja, jotka eivät parannu, nivelten turvotus.
Pysyvä kipu tai kävelyn vaikeus kaatumisen jälkeen, sinulla voi olla luunmurtuma, vamma jota liikunta pahentaa. Jotkin silmiin liittyvät, kuten verenvuoto verkkokalvossa tai verkkokalvon irtauma ja kaihi- tai muun silmäleikkaushoidon jälkeen tee lääkärin ohjeiden mukaan. Keinonivelet.

Voimailu
Sen lisäksi että liikunta antaa sinulle suuremman kyvyn käsitellä oksidatiivistä stressiä, sillä on hyvin myönteisiä vaikutuksia luiden tiheyteen, jänteiden, tukisiteiden ja nivelten vahvuuteen. Ennaltaehkäisevä valmennus (painonnosto) on osoittautunut olevan tehokas estämään osteoporoosia ja sidekudoksen vaurioita kaikenikäisillä sekä miehillä että naisilla. Tämä vaikutus on tehostunut hormonilisillä, erityisesti naisilla, joilla hormonien määrä vähenee nopeammin kuin miehillä. Varo kuitenkin liian raskasta painojen nostoa, silloin voi jänne katketa ja lihakset revähtää! Voimaperäinen liikunta vähentää rasvaa ja lisää notkeutta. Se vähentää myös ikääntymismuutoksia, geenien ohjatessa luurankolihaksia, puoleen nuoren aikuisen vastaavista.
Oikein suoritettuna painoliikunta tekee sinut nuoreksi, laiskuus vanhentaa ennenaikaisesti.
Lihastesi liikunta kohottaa niiden insuliiniherkkyyttä, lihasten verenkiertoa. Yksi tekijä, joka määrää insuliiniherkkyyden on kuinka veri pääsee kohteeseen.

Liikunnan laatu, ei määrä, on se joka antaa suurimmat tulokset. Älä tee samaa toistuvaa liikettä tietylle ruumiin osalle enempää kuin 2-3 päivän aikana, lihakset tarvitsevat lepoa kasvaakseen. Harrasta monipuolisesti liikuntaa jokaiselle ruumiinosalle. Lisää vähitellen liikunnan määrää. Voimaperäistä liikuntaa päälihasryhmillesi vähintään kahdesti viikossa, mutta ei samalle lihasryhmälle kahta päivää peräkkäin.
Vähitellen painon lisääminen on tärkein osa voimailua, ensin ilman painoa ja sitten pienillä painoilla. Ensin toistoja enemmän 8-15 kerrallaan ja lepoa pari minuuttia välissä, myöhemmin painojen lisäys. Nosta 2-3 sekunnissa ja laske painot 3 sekunnissa. Älä nykäise koskaan painoja.
Jos et voi toistaa enempää kuin 8 kertaa, painot ovat liian raskaat. Jos voit toistaa enemmän kuin 15 kertaa, painot ovat liian kevyet. Kun nostat, pidä aina selkä ja hartiat suorina ja varmistu että taivut lanteista ja et vyötäröstä.
Rakenna lihaksia, älä niiden kokoa. Vastoin yleistä luuloa, voimailu tekee todellisuudessa pienemmäksi ei kookkaammaksi. Kuinka niin on? Koska 0,5 kg lihasta on 5 kertaa tiheämpää kuin 0,5 kg rasvaa ja siten 5 kertaa pienempi. Täten 70 kg -painoinen nainen, jossa on rasvaa vain 12 kg, sopii vaatteisiin, joihin 60 kg -painoinen nainen, jossa on rasvaa 23 kg, ei sovi.

Happiliikunta
Happiliikunta (juokseminen, hölkkääminen, pyöräily, portaikossa astuminen, kuntopyöräily, reipas kävely ja uinti) parantaa hengitystä, lisää energiansaantia, parantaa sydämen terveyttä ja suorituskykyä, alentaa verenpainetta ja kolesterolia, vähentää stressiä, antaa paremman yöunen, paremman mielen ja henkiset toiminnot, paremman ruoansulatuksen ja suoliston toiminnan ym.
Sydämesi lyönti pitää kohota merkittävästi vähintään 20 minuutiksi, saadaksesi suurimman vaikutuksen. Huomaa kuitenkin, että erittäin pitkäaikainen happiliikunta ei lisää verenkiertoelimistön kuntoa. 45 minuutin raskaan liikunnan jälkeen kehosi pyrkii käyttämään lihaskudoksia energian lähteenä. Ja se aiheuttaa myös sen, että rasva pikemminkin varastoituu kuin palaa. Happiliikunta aamulla ensimmäiseksi tyhjällä vatsalla on hyvin tehokas polttamaan rasvaa. Liikunta raskailla painoilla pitkine lepokausineen välillä antaa sinulle vain riskeys- ja luuntiheyshyötyjä, mutta ei verenkiertoelimistön hyötyjä. On todisteita siitä, että voimailu ilman happiliikuntaa voi todellisuudessa lisätä sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riskiä. Jotenka jos harrastat painojen nostoa, harrasta myös jonkin verran ulkoilmaliikuntaa. Ihanteellisesti sinun pitäisi harrastaa liikuntaa 6-7 päivänä viikossa 20-45 minuuttia kerrallaan. Sopiva yhdistelmä voimailua ja happiliikuntaa edistää terveyttäsi eniten. Voit liikkua ennen ruokailua, 2 tuntia ruokailun jälkeen ja 2 tuntia ennen nukkumaan menoasi, rasittava liikunta myöhään illalla häiritsee untasi.

Aloita liikuntarupeamasi vähintään 5 minuutin verryttelyllä, lämmittelyllä, joka saa sydämesi sykkeen 50 %:iin maksimista. Liikunnan jälkeen varmistu, ettet kylmety, kävelemällä tai jatkamalla suoritusta kevyemmin 5-10 minuuttia, se auttaa palautumiseen, kuona-aineiden poistumiseen lihaksista ja on hyvää sydämellesi. Rakenna kestävyyttäsi vähitellen varsinkin, jos et ole harrastanut liikuntaa pitkään aikaan, kunnes harrastat sitä 30 min. useina päivinä viikossa, kävelemällä pitkiä matkoja ja mäkeä ylös ja alas ja yhä nopeammin. Liikunnan ei saisi aiheuttaa huimausta tai rintakipua. Mitä enemmän on ponnistusta, sitä enemmän on hyötyä. Tee välillä parin minuutin juoksupyrähdyksiä 90 % voimavaroistasi ja sitten palaudu pari minuuttia käyttäen 50 % kapasiteetistasi ja jatka näin 20 min. 3-6 päivänä viikossa. Hengitä syvään ja venyttele ja tee voimisteluliikkeitä kaikille lihaksillesi ja nivelillesi. Tee tasapainoharjoittelua seisomalla vain yhdellä jalalla tai tukemalla itseäsi vain yhdellä kädellä pöytään tai tuoliin, istumalla kyykyssä jne.

Aktiivisuus yleensä
Pikemmin kuin pitkä, vakaa liikunta matalasta keskivoimakkaaseen, harkitse taukotreenausta 20 min. tai enemmän. Se voi polttaa jopa 10 kertaa enemmän rasvaa vielä tunteja jälkeenpäin kuin pitkäkestoinen intensiivinen treenaus ja muovaa ruumiisi uudelleen vähärasvaisilla lihaksilla. Tutkimukset osoittavat, että se edistää enemmän sydämen terveyttä. 0,5 kg lisäys lihaspainossa polttaa 18000 kaloria vuodessa.

Tiedät nyt että sydänverisuonisaurauksien ja diabetes 2 riski vähenee merkittävästi säännöllisellä ruumiillisella aktiivisuudella.

Tavoite sydämen sykkeeksi on 50-85 % maksimikyvystäsi kestävyysharjoittelussa
(Lähde: Liikunta: A Guide by the National Institute on Aging)
Ikä Sykettä minuutissa
40 126-153
50 119-145
60 112-136
70 105-128
80 98-119
90 91-111
100 84-102

Kuinka monen ihmisen suunnitelmassa on lihoa muodottomaksi, sairaaksi ja lyhentää ikäänsä. Ei kenenkään, kuitenkin useat ostavat isomman ja mitä terävämpikuvaisen TV:n ja pehmeän sohvan tai lepotuolin ja tekevät päinvastoin sille, mitä pitäisi heidät terveenä. Sen sijaan että he tekisivät jotakin aktiivista, he katselevat TV:tä ja myös syövät enemmän. Television katselu huonontaa kognitiivisia toimintoja (myös heidän lapsillaan), kunnes saavat ensimmäisen sydänkohtauksen.
Ajattele liikuntaa että se on hauskaa, näe itsesi terveenä, hoikkana ja pirteänä. Ennakoi huonojen tapojen kielteiset vaikutukset.

Aivojen toiminta
Liikunta lihaksille parantaa myös aivotoimintojasi tekemällä hermosolut järeimmiksi, samalla kun verenkierto paranee, happi ja ravinteet pääsevät aivoihin paremmin.
Aivot kuihtuvat kuten lihaksetkin käyttämättöminä. Jatka uusien asioiden opettelua, sakinpeluuta tai muita haastavia pelejä, ratko sanaristikoita, lue ja osallistu ongelmien ratkomisiin. Jos olet oikeakätinen, harjoittele vasemmalla ja päinvastoin. Palkintoina tulee olemaan suurempi elinvoimaisuus, valppaus, laajentunut ajattelukyky, parempi muisti, mielen selkeys ja dementian ehkäiseminen.

Näillä maksimoit aivojen kyvyt

  1. Ravitse ruumistasi hyvällä ruokavaliolla, mukana aivoravinteita.
  2. Harrasta liikuntaa säännöllisesti.
  3. Harjaannuta aivojasi säännöllisesti.
  4. Tasapainota hormonisi.
  5. Vähennä ja hallitse stressi.

Askel 3, Ravintolisät


Tutkimukset osoittavat nyt ettei yksikään saa 100 % suositusten mukaisesti vitamiineja, mineraaleja ja muita ravinteita ja suositukset ovat paljon alempana kuin mitä monet tukijat pitävät optimaalisina tasoina.
On useita geneettisiä eroja, jotka tekevät entsyymit tehottomammiksi normaalista ja että yksinkertainen vitamiinilisä voi palauttaa nämä vajaatoimiset entsyymit täyteen työjärjestykseen.
Ihmisellä on yli 600 entsyymiä, jotka käyttävät vitamiineja ja kivennäisaineita määrätyn reaktion toteuttamiseen. Jos puute on yhdessä entsyymiä tuottavassa geenissä, se aiheuttaa muutoksia useissa entsyymeissä.
Tällä hetkellä emme tarkasti tiedä, mitkä ravintolisät ja millaisin annoksin ovat optimaalisia.
Ruokavalio yksistään ei riitä optimaaliseen terveyteen, sitä tukevat useat tutkimukset. Monilla vaihtoehtoislääketieteen ja yrttilääkinnän menetelmillä on mahdollisesti suuri hyöty, mutta toiset ovat hyödyttömiä.
Tutkimukset osoittavat että antioksidanttilisät voivat vähentää sydäntaudin riskiä 26-45 %, samoin kuin joidenkin syöpien riskiä. Ravintolisät voivat auttaa välttämään aivoinfarktia, diabetesta, niveltulehduksia, silmäpohjan tarkan näön alueen rappeumaa, Alzheimeria ja monia muita. Peruslisiin kuuluvat monivitamiini-hivenainevalmisteet ja välttämättömät aminohapot.
Omega-3 rasvahapot kuten kalaöjy vähentävät sydäntautikuolleisuutta 32 % ja yleistä kuolleisuutta 23 %. Krill-öljy on parasta, sillä siinä on antioksidantteja mitä kalaöljyssä ei ole. Sillä jos lisäät omega-3 rasvojen ottamista, tarvitset enemmän antioksidanttisuojaa. Kalaöljy on melko hapettuvaa, mikä johtaa vapaiden radikaalien muodostumiseen, kalaöljyn kapselointi ratkaisee hapettumisongelmaa.
Ota 2 g kalaöljyä kahdesti päivässä antioksidanttien kera. Pieni aspiriiniannos pääaterialla, 80 mg, voi alentaa sydän- ja aivoinfarktin riskiä yli 50 % ja jopa syöpiäkin, 50 % paksusuolen, 60 % eturauhas-, 40-50 % rinta- ja 90 % ruokatorven syövän riskiä.
Muita perusravintolisiä ovat koentsyymi Q10, karnosiini, alfalipoiinihappo, D3-vitamiini, korkealaatuinen resveratroli ja foolihappo. Foolihappo on tehokkaampi saatuina ruoista, kuten tuoreista, tummanvihreistä vihanneksista. Paras vakuutuksesi DNA-virheille on glutationi, mikä ravitsemuksellisesti tukee normaalia solunjakaantumista. Voit ruokkia aivojasi lisäksi gingo biloballa,
A-L karnitiinilla, fosfatdyyliseriinillä, posfatidyylikoliinilla, DMAE:lla ja EPA/DHA:lla. Jotkin näistä lisistä foolihapon kanssa ja jotkin B-vitamiinit ym. edistävät metylaatiota. Metylaatio on kemiallinen reaktio, joka tapahtuu miljoonia kertoja päivässä jokaisessa solussa. Ruumiisi on riippuvainen tästä biokemiallisesta muutoksesta karsinogeenien ja muiden myrkkyjen haitattomiksi tekemisessä, vahingoittuneen DNA:n korjaamisessa, uusien solujen muodostuksessa ja vanhenemista vastustavien hormonien (hormonit kontrolloivat miltei kaikkia biologisia prosesseja ruumiissasi) valmistuksessa. Jos elimistösi ei tee metylaatiota kunnolla, ajaudut kiihdytetyn vanhenemisen, sydänsairauksien, Alzheimerin, syövän, diabeteksen ja muiden poluille. Tosissaan, ottamalla metylaatiota edistäviä ravinteita on yksi perusta ehkäisyssä vanhenemista ja sairauksia.
Myös nivelvaivat, imukudoskasvain, herpes, HIV, väsymys, Parkinsonin tauti tai usein toistuvat infektiot kuten nuha ja flunssa ovat yhteydessä ravinteiden puutteisiin.
Tutkijat ovat havainneet että melkein kaikissa sairaustiloissa potilailla on glutationivajaus.


Lisäravinteista joista on eniten tukevaa hyötyä ja kliinistä tietoa toistaiseksi ovat:
6 avainantioksidanttia: C-vitamiini, E-vitamiini, koentsyymi Q10, glutationi, lipoiinihappo ja karnosiini. Antioksidantit tulevat itse vapaiksi radikaaleiksi, kun ne poistavat muita vapaita radikaaleja, jotenka tarvitaan kokonainen verkko eri antioksidantteja. C ja E –vitamiinit, glutationi, Q10 ja lipoiinihappo muodostavat tukiverkon (Dr. Packer’s ). Tämä auttaa antioksidanttien kierrätyksessä ja estää enempien vapaiden radikaalien muodostusta ja eliminoi vapaat radikaalit järeästi ja terveellisesti. Antioksidantit erityisesti E-vitamiini ja Q10 ovat tehokkaita estämään sydänsairautta. Antioksidantit sekä suun kautta että ulkoisesti voivat estää ihovaurioita ja uudistaa vanhalta näyttävän ihon. Antioksidantit tehostavat immuunijärjestelmää, vähentävät tulehdusta erityisesti nivelissä. Ne hidastavat aivojen ikääntymistä ja muistin menetystä ja mentaaliongelmia myöhemmällä iällä. Antioksidantit auttavat keskittymiskykyä.

Paljonko pitäisi saada
C-vitamiinia 250 mg kahdesti päivässä (virallinen suositus on vain noin 75 mg päivässä), liika ei ole haitallista, jos saat myös muita tukevia antioksidantteja (katso edeltä). Paljon erittyy myös virtsan mukana pois käyttämättöminä. Eläimet, jotka pystyvät muodostamaan elimistössään C-vitamiinia, tekevät sitä 2-3 kertaa enemmän stressitilanteissa.
E-vitamiinia 500 mg päivässä seos (virallinen suositus on noin 10 mg alfatokoferolia päivässä) luonnollisia tokoferoleja ja tokotrienoleita, jotka ovat E-vitamiiniperhettä.
Q10 ubikinoni on luonnostaan melkein joka solussa, kudoksessa ja elimessä, erityisesti sitä on mitokondrioissa (solun ”voimalaitoksissa”). Se auttaa solun kykyä siirtää elektroneja sisään ja ulos mitokondriosta. CoQ10 on erityisen paljon sydämessä ja aivoissa. Se kierrättää E-vitamiinia ja on yksi päämolekyyleistä solujen energiatuotannossa. Kun vanhenemme Q10 tuotanto vähenee ja se voi olla tekijä sydänsairauksiin ja vähentyneeseen soluenergiaan. Q10 pelkistetyn muodon antioksidanttitoiminto on nyt todettu olevan sen tärkein toiminto solujärjestelmissä. Ubikinolilla on mahdollinen antioksidanttikyky regeneroida muita antioksidantteja ja se on tärkeä suoja rasvojen, proteiinien ja DNA:n hapetusvaurioilta. Sillä on merkitys geenien ilmaisuissa, aineenvaihdunnassa ja kuljetuksessa. Monet äskettäiset tutkimukset ovat osoittaneet, että veriplasman ubikinoli vähenee vastauksena hermorappeumasairauksiin, syöpään, väsymykseen ja erityisesti diabetes 2:een ja sydänverisuonisairauksiin. Q10 on tärkeä ensisijaisessa puolustuksessa hapetushyökkäyksiä vastaan, mitkä liittyvät em. sairauksiin. Jos otat ubikinonia, varmistu että se on veteen liukenevaa muotoa, se on halvempaa ja yhtä tehokasta. Jos olet vanhahko tai sairas/stressaantunut, voit alkaa 200-300 mg päivässä. Tutkimukset osoittavat että noin 2-3 viikossa plasman Q10 tasot tasaantuvat tällä annoksella. Hyvä ylläpitävä annos tämän jälkeen on 50-100 mg päivässä. Varmistu että otat ubikinolin pelkistynyttä muotoa tai vesiliukoista ubikinonia. Muut muodot helposti hapettuvat ja ovat sen vuoksi tehottomia.
Matala glutationin taso on yksi avainindikaattori ennenaikaiseen kuolemaan. Valitettavasti ruoansulatus hajottaa glutationin, jotenka suojaamattomasta muodosta ei ole paljoa apua. Nyt on saatavana suojattu muoto nimeltään Protectus 120. Toinen tapa pitää glutationin tasot korkeina on välttää nitraatteja, joita on prosessoidussa lounaslihassa, välttää tupakointia ja alkoholia. Ravintolisä N-asetyyli kysteiinillä voi myös kohottaa tasojasi.
Viiden avainantioksidantin lisäksi on yhdisteitä, jotka edistävät antioksidanttien aktiivisuutta. Niitä ovat flavonoidit, jotka toimivat vapaiden radikaalien poistajina pääasiallisesti kierrättämällä C-vitamiinia. Sillä on myönteinen vaikutus koko antioksidanttijärjestelmään. Falvonoideja on teessä, marjoissa, punaisissa viinirypäleissä ja monissa hedelmissä. Vahvin flavonoidiantioksidanttiuute on pycnogenol männyn kuoresta ja ginkgo bilobasta.
Karotenoidit ovat toinen ryhmä antioksidantteja saatavina kasveista, levistä ja sienistä. Kirkkaanväriset hedelmät ja vihannekset sisältävät niitä runsaasti.
Hedelmät ja vihannekset mitä nykyisin syömme, voivat sisältää vain murto-osan ravinteita verrattuna pitoisuuksiin 50 vuotta sitten. Moni maaperä on ammennettu tyhjiin mineraaleista ja pilaantumisen estämiseksi esim. hedelmät voidaan korjata kypsymättöminä. Suositellaan luomu- ja lähituotteita, niissä on yleensä vähemmän myrkkyjäämiäkin. Perinteine viisaus johtaa normaaliterveyteen, optimiterveyteen ehdotetaan ravintolisiä sopivissa suhteissa ilman yliannostuksia.
D-vitamiinilla on paljon terveyshyötyjä. Pimeänä aikana suositellaan suomalaisille D-vitamiinilisää, varmistu, että otat sitä luonnollisessa D3-muodossa.
Seleenillä on synergisiä vaikutuksia antioksidanttiverkostossa, sen puute lisää sydäntaudinriskiä. Tohtori Packer suosittelee saanniksi 200 µg päivässä seleeniä (virallinen suositus on noin 50 µg).
Melatoniini on hormoni, sitä käytetään yleisenä antioksidanttina, se läpäisee veri-aivoesteen ja saattaa näin olla aivojen pääpuolustus hapettumista vastaan. Lisäksi se säätelee unirytmiä joillakin eläimillä ja sillä voi olla samankaltaisia vaikutuksia ihmisellä. Melatoniinin tuotanto vähenee vanhetessa ja 3 mg tai vähemmän ennen nukkumaan menoa voi olla hyödyllinen, paljon suuremmat määrät vaikuttavat että aamulla on vaikeampi nousta ylös.

Suositellut päiväannokset vanhenemisen hidastamiseen ja huippukuntoon (Ne ylittävät usein Suomen Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja muiden maiden viralliset suositukset)
7-Keto DHEA 200 mg
A-vit.
4000 IU
B1-vit. 100-500 mg
B2-vit. 25-100 mg
B3-vit. 100-500 mg
B5-vit. 100-2000 mg
B6-vit. 50-100 mg
B12-vit. 100-1000 µg
C-vit. 500-2000 mg
E-vit. seos alfa-, gammatokoferoleita 200-400 IU
D3-vit. 1000-10000 IU
K-vit. manakinoni-7 100 µg
Asetyyli-L-karnitiini 500-2000 mg
Alfalipoiinihappo 100-300 mg
Antosyaniinit 100-500 mg
Aspiriini 81 mg
Betakaroteeni 2500-5000 IU
Karnosiini 500-1000 mg
Kalsium (dikalsiummalaatista tai bis-glysinaatista) 1000-1200 mg
Koentsyymi Q10 50-300 mg
Kupari 1-2 mg
Kromi
400-800 µg
Kurkumin (Super Bio-Available)
400-1200 mg
DHEA
15-50 mg
Ruoansulatusentsyymejä

Kalaöljy 1400 mg EPA/1000 mg DHA
Foolihappo 400-800 mg
Flavonoidit 50-100 mg
Pellavansiemeniä 1-2 ruokalusikallista
Valkosipuli (Kyolic) 600-1200 mg
Ginko Biloba
60-100 mg
Ginseng-juuri 250-500 mg
Glutationi 50-200 mg
Rypäleen siemenuutetta 50-200 mg
Vihreän teen uutetta 99 %
500-1000 mg
L-arginiinia
2-9 g
L-systeiiniä
500 mg
Magnesium
400-800 mg
Mangaania 3-10 mg
Melatoniinia 0,5-10 mg
Fosfatidyylikoliinia 1200-2000 mg
Fosfatidyyliseriiniä 100 mg
Kalium 99 mg
Probiootteja 20-500 mg
Resveratroli

SAM-e
200-1600 mg
Seleeni 100-400 µg
Sinkki 30-75 mg

Life-Extension-Express.pdf:n kirjoittajan suosituksia
  1. Life Extension Mix monivitamiini-hivenainevalmiste
  2. Super Omega EPA/DHA seesamin lignaanien ja hedelmäuutteen kanssa.
  3. Super Ubiquinol CoQ10
  4. Mitochondrial Energy Optimizer
  5. Nuoruuden hormonitason palautus, kysy nuorennuslääkäriltä
  6. Cognitex (aivojen boosteri ja suoja)
  7. Bone Restore, luuston palauttaja
  8. Ultra Natural Prostate with 5-Loxin® and Standardized Lignans (miehille)
  9. S-adenosylmethionine (SAMe)
  10. Matalan annoksen Aspiriini
  11. Super Booster Softgels with Advanced K2 Complex

Mitä teet vanhenemisen hidastamiseen ruokkii myös syöpääsi kuten normaalisolujakin.
Tupakanpoltto on syynä syöpään noin 30% kaikista syöpäkuolemista, liikalihavuus 14 % miehillä ja 20 % naisilla. Asteen I syövässä säilyy hengissä 90 %, asteen III ja IV 10 %.
Cancer Profile tai CA profiilin kehittäjä väittää, että se paljastaa kehittymässä olevan syövän noin 90 % vuosia ennen kuin syöpä ilmaantuu.


Askel 4, Lääketiede vanhenemista vastaan


Lääkärit ovat kolmas johtavin syy kuolemiin USA:ssa, he aiheuttavat 225 000 kuolemaa vuodessa:
12 000 turhaa leikkausta, 7 000 lääkitysvirhettä, 20 000 muuta virhettä, 80 000 infektiota sairaalassa,
106 000 lääkkeiden kielteisiä vaikutuksia.

Suositellaan paksunsuolen tähystystä joka 5-10 vuosi, se vähentää paksusuolen syövän kuolemia 90 %.
Tärkeimmät veritestit: Kokoverenkuva, fibrinogeeni, hemoglobiini A1C, DHEA (”vanhenemista vastaan” -hormoni), Prostaatti-spesifinen antigeeni (PSA) miehille, Homosysteiini, C-reaktiivien proteiini (CRP), Tyroid Stimulating Hormone (TSH), Testosterone, Estradioli.
Muita testejä: Vuosittainen virtsa-analyysi diabeteksen, munuaissairauksien tai infektion varoitussignaaleina, ruumiin rasvaprosentti, rasvaton massa, hydraatio, perusaineenvaihdunnan määrä, ruumiin massan indeksi, VO2 -maksimi kertomaan kuinka paljon happea saat annetusta ilmamäärästä (se mittaa keuhkojen terveyden, hemoglobiinin määrän veressä ja sydämen pumppauskyvyn).

Hormonin korvausterapia voi olla erittäin hyödyllinen yli 50-vuotiaille.
Omega-3 rasvahappo on parempi kuin Rx, kolesterolia alentava lääke.
Melkein aina, jos hoidat oireita teet sairauden vielä pahemmaksi. Oireet ovat sen vuoksi, että elimistö yrittää parantaa itseään. Lääkitys melkein aina aiheuttaa epätasapainon elimistöösi.
Lääkkeet voivat olla tosin elämän pelastajia. Lääkkeet ja ravinteet voivat molemmat hoitaa ja estää sairauksia. Kolesterolilääkkeet voivat sivuvaikutuksena aiheuttaa maksavaurioita, lihasheikkoutta, kognitiivista huononemista ja monta muuta ja voivat lisätä sydänkohtauksen riskiä yli 30 %.
Geneettistä materiaalia käyttämällä on rakennettu nanokojeita, jotka voivat kuljettaa syöpälääkkeen suoraan syöpäsoluihin.

Askel 5, Elämäntyyli


Älä aja autoa kun olet alivireessä tai jonkin mieleen vaikuttavan aineen vaikutuksen alaisena. Huomioi ajotilanne ja aja sen mukaan. Pidä autoa hyvässä kunnossa ja tarkistuta kunto säännöllisesti. Ole valpas ja huomaavainen jne.
Arvioi elinympäristösi turvallisuusriskit ja poista epäkohdat.
Tupakoijat kuolevat 8 vuotta aikaisemmin kuin tupakoimattomat keskimäärin. Todellisuudessa 50 % tupakoijista kuolee huonoon tapaansa.
Pyri välttymään myrkyille altistumiselta ja saasteilta: Autojen pakokaasut, kemikaalit, radon raskasmetallit, veden kontaminaatiot. Liika auringonotto, vältä varsinkin 10-14 päivällä. Jos otat antioksidantteja mukana 1:1 suhteessa omega-3 ja 6 öljyjä kohotat ihosi vastustuskykyä auringon aiheuttamalle vahingolle ihoon. Päivetys on todellisuudessa vastaus ihosoluille niiden DNA:n vauriosta, toistuvana ihosyövän riski lisääntyy ja rypyt.
Liikalihavuus johtuu elämäntyylin valinnoista, veren sokerin korkeus lisää infarktien vaaraa kaksinkertaisesti 35-54-vuotiailla naisilla. Liikalihavuus nostaa verenpainetta, aiheuttaa diabetes 2, laukaisee infarkteja, lisää sappirakon sairauksien, sappikivien ja monien syöpien riskiä, se voi aiheuttaa metabolisen oireyhtymän, se myötävaikuttaa sydämen laajentumaan, keuhkoveritulppaan, munasarjan kasvaimeen, närästykseen, rasvamaksaan, tyriin, virtsan pidätyskykyyn, munuaissairauksiin, sidekudostulehduksiin, uniapneaan, nivelsairauksiin, kihtiin. Se voi alentaa elämänlaatuasi, alentaa itsetuntoa ja johtaa masennukseen. Liikalihavilla on 30-50 % enemmän terveysongelmia kuin ongelmajuojilla tai jopa tupakanpolttajilla.
Yksinkertaisia perusohjeita elämäntyyliin ovat: Liiku enemmän, syö vähemmän ja naura jokaiselle tilaisuudelle erityisesti itsellesi. Ja hyvä nyrkkisääntö on, älä tee hulluja asioita mitä teit nuoruudessa.
Uni. Jos menetät unta osankin yöstä, se voi laukaista avainsolupolun tuottamaan kudosta vahingoittavaa tulehdusta. Kehosi vastaa unen riistoon kuin stressiin ja vastaa tuottamalla kuolettavia stressikemikaaleja. Yksi yö huonolla unella merkittävästi huonontaa toimintakykyä, kun aika kuluu huononeminen kasaantuu. Se tulee erityisesti vaaralliseksi vaarallisten koneiden ja laitteiden ääressä työskennellessä. Mutta se lisää myös mielen ailahteluja, stressiä ja järjettömyyttä, aiheuttaa verenpainepiikkejä, vähentää muutoksiin sopeutumiskykyä, huonontaa suorituskykyä, salpaa energiasi, hidastaa reagointikykyä ja huonontaa muistia, päätöksenteko- ja päättelykykyä, huomiointikykyä. Unen puute myötävaikuttaa diabetekseen, liikalihavuuteen (leptiini-hormoni, joka kertoo aivoille, että olet kylläinen), masennukseen, syöpään, korkeaan verenpaineeseen, sydänsairauksiin, aivoinfarktiin ja heikentää immuunijärjestelmää. Unen puute vanhentaa. Keskimäärin unta tarvitaan 8 tuntia yössä. Sairaana, stressissä tai raskaana tarvitaan enemmän unta. Tarkoitetaan syvää unta, häiritsemätöntä unta. Kuitenkin jos saa liikaa unta, se aiheuttaa samanlaisia ongelmia kuin liian vähä uni.
Liiku säännöllisesti, mutta älä lähellä nukkumaanmenoa, nuku säännöllisen aikataulun mukaan. Pidä TV poissa, se houkuttelee valvomaan ja kiihottamaan mieltäsi kun haluat rentoutua.
Mene aikaisemmin nukkumaan ja nouse ylös aikaisemmin. Jos juot teetä tai kahvia, juo ne aikaisin päivällä. Poista häiritsevät äänet. Pidä makuuhuone mahdollisimman pimeänä. Jos heräät virtsaamaan keskellä yötä, lopeta nesteiden juonti myöhään ja virtsaa ennen nukkumaan menoa. Alkoholi häiritsee unirytmiäsi. Pidä makuuhuone riittävän viileänä. Käytä rentoutumistekniikoita. Lopeta työnteko viimeistään tuntia ennen nukkumista. Ravintolisä melatoniini, unettavat yrtit kuten kava, kamomilla, valerian ja/tai ZiZiPHUS Spinosa, 200-500 mg kalsiumsitraattia, tai 200-400 mg magnesiumsitraattia ennen nukkumaanmenoa.

Tiesitkö että on vahva korrelaatio pitkän iän ja hampaiden kanssa. Hampaiden terveydellä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia koko terveyteen. Huono suun terveys altistaa muihin terveystiloihin, mm. juurikalvontulehdus. Kurlaus suolavedellä on hyvä. Harjaa ja käytä hammaslankaa. WaterPik voi poistaa melkein kaikki jääneet ruoan palaset suustasi. Poistata plakki, hammaskiille ei saa vahingoittua. Hampaat voi uudelleen mineralisoida kalsium- ja fosforiliuoksella. Paikkauta reiät.

Ihmissuhteet. Naimissa olevat miehet elävät tavallisesti pidempään kuin poikamiehet. Osittain syy voi olla siinä, että vaimot varmistavat, että heidän miehensä syövät kunnolla ja pitävät terveydestä paremmin huolta. Mutta paljon pitkäikäisyys juontuu psyykkisestä hyvästä olosta, kun on luja ja rakastava suhde. Yksinäisyys voi lyhentää elinikää. Ihmiset joilla on läheisiä ystäviä, välittömiä suhteita ja lemmikkieläimiä ovat terveempiä, onnellisempia ja elävät pidempään kuin ne, joilla ei ole. Mutta tärkein suhde on se mikä sinulla on itseesi. Terve myönteinen ajattelu yhdessä vahvan itsetunnon kanssa ei ainoastaan pidennä ikääsi, vaan antaa sinulle halun elää niin pitkään kuin mahdollista. Kenen kanssa vietät aikaasi vaikuttaa myös, hyvä seura voi auttaa sinua edistämään hyvinvointiasi. Säästä niin vähennät taloudellisia ahdinkoja tulevaisuudessa.
Väistämättömiä onnettomuuksia voi tulla, joihin voi myös jonkin verran ainakin varautua.

Askel 6, Stressin hallinta


Stressin vähentäminen ehkäisee sairauksia ja hidastaa vanhenemista. Pitkittynyt stressi heikentää immuunijärjestelmää, häiritsee ruoansulatusta, aiheuttaa sydäntauteja, infarktin, syöpää, Alzheimerin ja muita sekä vaikeuttaa sairauksia.
Eniten stressiä aiheutuu elämänmuutoksista ja tunteesta ettei kaikki ole hallinnassa. Joitakin tapoja vähentää stressiä on tarkkailla ja listata kaikki päivän tapahtumat ja päättää mitkä ovat todella tärkeitä ja mitkä eivät ole. Suunnittele päiväsi etukäteen, täytä tehostavilla toimenpiteillä, jotka auttavat päämääriisi. Delegoi ja ulkoista. Työskentele rauhassa, hiljaisuudessa ja yksityisyydessä, ota puhelin pois ja sähköposti tällöin ja muut häiritsevät tekijät.
Stressi on jossain määrin hyväksi, emme kasva ja vahvistu ilman sitä. Pitkäaikainen stressi tappaa.
Rentoutuminen pidentää elinikää ja ehkäisee sairastumista. Fyysinen ja emotionaalinen stressi vapauttaa kortisolia ja katekoliamiineja (adrenaliinia ja noradrenaliinia), hormoneja jotka pitävät kehon toiminnassa stressitilanteissa. Ne ovat hyviä lyhytaikaisina, mutta vahingoittavia pitkäaikaisina. Kortisoli tukehduttaa normaalit tulehdusvasteet ja immuunitoiminnot niin, että voit jatkaa suoriutumista hätätilassa. Pitkäaikaisena kortisoli ja katekoliamiinit kuitenkin ovat yhteydessä psyykkisiin ongelmiin, muistin menetykseen, immuunijärjestelmän estoon, umpieritysjärjestelmän häiriöön, lisääntyneeseen vapaiden radikaalien tuotantoon, krooniseen kohonneeseen verenpaineeseen ja kohonneeseen sydämen lyöntitiheyteen. Tämä krooninen stressi tappaa sen sijaan että se pelastaisi meidät.
Hyvä ruokavalio, lepo, asioiden järjestely mielessä, mietiskely, hyvät ihmissuhteet, huolestuttavien asioiden käsittely ja fyysinen liikunta, oikeiden valintojen tekeminen ym. auttavat.

Askel 7, Asenne


Elämä on 10 % mitä tapahtuu minulle ja 90 % kuinka reagoin siihen. Useat tutkimukset tukevat uskoa, että henkilöt noususuuntaisella ja myönteisellä katsantokannalla ovat terveempiä ja nauttivat pidempään elämästä kuin alakuloiset ja tulevaisuudesta kylmän välinpitämättömät. 1000 65-85-vuotiasta, jotka luokiteltiin hyvin optimistisiksi, kuolivat 55 % vähemmän kaikkiin syihin ja 23 % vähemmän sydämeen liittyviin syihin seuraavan kymmenen vuoden aikana kuin hyvin pessimistiset miehet ja naiset.
Optimisteilla on vähemmän ruumiillisen terveyden rajoituksia, on vähemmän kipua, kokevat energisemmiksi suurimman osan ajastaan, kokivat itsensä rauhallisiksi ja onnellisiksi enimmäkseen, heillä oli vähemmän ongelmia työssä tai päivän askareissa tuloksena heidän emotionaalisesta tilastaan.
Plasebo-vaikutus: Vaikka ryhmät saivat sokeripillerin, he voivat ajatella tai toivoa että he ovat saamassa jonkin uuden ihmelääkkeen joka parantaa heitä. Täten useiden heidän tilansa parani yksinkertaisesti heidän asenteensa vuoksi.
Palauta mieleesi itsellesi missä ole menestynyt. Havainnollista tulevaisuuttasi. Ajattele mikä merkitsee sinulle eniten. Tee suunnitelmat realistisesti. Ajattele asioita, jotka antavat sinulle voimia.
Onnittele itseäsi. Toivo parasta. Oivalla että muutos on mahdollinen. Kuvittele että vanhenet hitaammin tai jopa nuorrut. Koe että olet hallinnassa, luota itseesi. Elä valveutuneesti. Hyväksy mitä tulee matkan varrella ja käsittele ne. Anna anteeksi itsellesi ja muille.
Mitä jos olet sairastunut? Älä ajattele kipua, keskity siihen että olet menossa parempaan suuntaan, usko hoitotoimenpiteisiisi, kuvittele vahvaa immuunijärjestelmääsi, maalaile ruumiisi taistelussa infektioita vastaan, kuuntele kehon kieltä, löydä positiivinen ja ystävällinen lääkäri, usko ihmeisiin, älä pelkää hoitoja, rentoudu, ala ajatella itseäsi terveenä henkilönä, älä syytä sairautta ym.

Lopuksi


Vanhenemiseen liittyy seuraavia mekanismeja, joihin tämän kirjoitelman kohdista löytyy neuvoja:
Krooninen tulehdus, glykaatio, metylaation vajaus, mitokondrion energian väheneminen, hormoniepätasapaino, kalkkeutuminen, rasvahappojen epätasapaino, DNA:n geenien mutaatiot, immuunijärjestelmän huonotoimisuus, entsyymien epätasapaino ja puutos, myrkyttyneisyys, verenkierron vajaus, hapettumisstressi.

Lisää tietoa voit saada kirjallisuudesta, asiantuntijoilta, internetistä. Tässä kirjoitelmassa oli pääpaino ravitsemuksella, muut aiheet on käsitelty lyhyesti.